Illegális bevándorlás

Athén segítséget kér az idomeni menekülttábor kiürítéséhez

Felszólította a görög kormány csütörtökön az Idomeninél kialakult rögtönzött, hevenyészett menekülttáborban tevékenykedő segélyszervezeteket, hogy segítsenek a tábor május végéig tervezett kiürítésében.

2016.05.05 13:56MTI

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter a Katimerini című athéni napilapnak úgy nyilatkozott, semmi jel nem mutat arra, hogy a mintegy tízezer menekült önként átköltözne a görög-macedón határnál fekvő sátortáborból az államilag fenntartott befogadó állomásokra.

"Ahhoz, hogy ne kelljen Idomenit erővel felszámolni, a segélyszervezeteknek is a költözésre kellene buzdítaniuk" - jegyezte meg.

A menekültek csaknem hét hete tartják eltorlaszolva Idomeninél a gazdasági szempontból Görögország számára jelentős, Macedóniába vezető vasúti átkelőt. Ezen felül a falu lakói egyre többet panaszkodnak a sátortábor miatt kialakult problémákra.

A migránsok közül eddig több százan hagyták el az Idomeni közelében és a pireuszi kikötőben létesített, rögtönzött, hevenyészett táborokat, és utaztak az Athén által kijelölt befogadó állomásokra.

Muzalasz arra számít, hogy mintegy 40 ezer menekült és migráns marad hosszabb távon is Görögország területén. A macedón határ lezárásával, és így gyakorlatilag a nyugat-balkáni útvonal megszűnésével, több mint 54 ezren rekedtek Görögországban. Közülük a legtöbben Nyugat- és Észak-Európába akarnak továbbutazni.

A tábor közelében több incidens is volt: legutóbb április közepén vetett be könnygázt a macedón rendőrség, feltartóztatandó a határt megrohamozó migránsokat, akik azt követelték, hogy nyissák meg a határt Macedónia felé.

A március 18-án megkötött EU-török megállapodás március 20-i hatályba lépése és a balkáni útvonal lezárása óta jelentősen visszaesett a Törökországból Görögországba illegálisan érkező migránsok száma. Csütörtök reggelig az elmúlt huszonnégy órában 87, előző nap 55 migráns érkezését regisztrálták a dél-európai országban.

Áprilisban összesen 3469-en értek partot a görög szigeteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.