Amerikai előválasztás

Cruz kiszállt, Trump szinte biztos befutó

A republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich ohiói szenátor maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

2016.05.04 08:03MTI

"Korábban azt mondtam, hogy mindaddig folytatom, amíg látom a győzelemhez vezető utat, de ez az út most lezárult" - közölte hallgatóságával Cruz egy indianapolisi pártgyűlésen. A texasi szenátor keményen kampányolt Indianában, és azt mondta, hogy meg akarja akadályozni fő vetélytársát, Donald Trumpot abban, hogy már a nyári jelöltválasztó republikánus pártkonvenció előtt megszerezze az elnökjelöléshez szükséges többséget. Ezt a szándékát a lesújtó indianai eredmények miatt változtatta meg: az előrejelzések szerint 57 küldötti mandátum közül 45-öt Trump szerzett meg.

A kampányban republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich ohiói szenátor maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge. Cruz bejelentését követően Trump úgy nyilatkozott, hogy a novemberi elnökválasztáson legyőzi demokrata párti ellenfelét, aki meggyőződése szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. "Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. (...) Megverjük Hillary Clintont" - mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt.

A párt elnöke, Reince Priebus az indianai választás után közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy elnökjelöltjük nagy valószínűséggel Trump lesz. Arra szólította a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy jelöltjük legyőzze Clintont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.