Belpolitika

Volt lengyel államfők: Lengyelország a tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad

A volt vezető politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg "egy nem jelentős többség diktátuma alatt dolgozik, lebecsülve a kisebbség érveit és érdekeit".

2016.04.25 12:11MTI

A tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt - áll abban a levélben, melyet három volt államfő, volt külügyminiszterek és rendszerváltás előtti ellenzékiek tettek közzé hétfőn a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilapban.

Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski, Bronislaw Komorowski volt elnökök, továbbá Wlodzimierz Cimoszewicz, Andrzej Olechowski és Radoslaw Sikorski volt külügyi tárcavezető, valamint az 1989 előtti ellenzéki mozgalom néhány ismert alakja úgy vélik: a PiS "nem hajlandó letérni az alkotmányos rend rombolása, az alkotmánybíróság és az egész bírói hatalom munkája megbénításának útjáról".

A volt vezető politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg "egy nem jelentős többség diktátuma alatt működik, amely lebecsüli a kisebbség érveit és érdekeit".

A lengyel életvédő szervezetek egy része által megfogalmazott törvényjavaslatra utalva, melynek támogatására Lengyelországban a minap aláírásgyűjtés kezdődött, a levél szerzői azt írták: a parlamentben jelenleg "olyan drákói törvények kerülnek elő, mint a teljes abortusztilalomra vonatkozó jogszabály".

A levél tiszteletet fejez ki a lengyel alkotmánybírák "méltó magatartása" iránt, és pozitívan értékeli a Gazeta Wyborcza körül szerveződő, kormányellenes utcai tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) tevékenységét is.

A következő hónapok "a lengyelországi jogállamiság és demokrácia sorsáról döntenek" - szögezik le a levél aláírói, akik egyúttal arra hívják fel a lengyeleket, hogy "mindennapi munkájukban és tevékenységükben tartsák szem előtt az alkotmánynak megfelelő jogrendet".

Beata Szydlo miniszterelnök a három volt államfő levelét kommentálva egy hétfői sajtóértekezleten kijelentette: "Akik a levelet írták, azt mondják, "a demokrácia mi vagyunk", s nem békéltek meg azzal, hogy a lengyelek szabad választásokon a Jog és Igazságosságra szavaztak.

Piotr Glinski kulturális miniszter, miniszterelnök-helyettes a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozva úgy értékelte, hogy "a levél nyelvezete abszurd, amint abszurd az az állítás is, hogy Lengyelországban a demokrácia veszélyben van". Úgy vélte, hogy a jelenlegi politikai ellenzék képtelen bármilyen konkrét cselekvési módot kigondolni, vagy érdemi és érdekes módon egy politikai programot előterjeszteni.

Lengyelországban hónapok óta patthelyzet áll fenn az alkotmánybíróság körül, miután a PiS parlamenti többsége olyan törvénymódosításokat fogadott el a testület működéséről, melyeket az alkotmánybírák többsége és az ellenzék nem ismer el, a PiS-kormány viszont nem hajlandó hatályba léptetni az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntését. A döntés hatályba léptetését tanácsolta márciusban az Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság is.

Április közepén az Európai Parlament a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot, mely miatt januárban az Európai Bizottság az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását kezdeményezte Lengyelországgal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.