Ausztrália

Milliós károkat okoztak a hackerek

Csaknem negyedmilliárd ausztrál dolláros (53 milliárd forintos) kiberbiztonsági programot hirdetett az ausztrál miniszterelnök.

2016.04.21 12:36MTI

Csaknem negyedmilliárd ausztrál dolláros (53 milliárd forintos) kiberbiztonsági programot hirdetett Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, miután hatalmas károkat okoztak az elmúlt években az országát érő hackertámadások.

Az összesen 33 intézkedést tartalmazó program száz új munkahely létrehozását irányozza elő IT-csúcsszakértők számára a legfejlettebb technológiákkal foglalkozó állami intézményekben. A hatékony információcsere érdekében a kormány szoros kapcsolatot épít ki az állami intézmények és az üzleti világ között, illetve a külföldi partnerországokkal, létrehozza a kiberbiztonsági megbízotti hivatalt, és a hírszerző szolgálaton belül külön ezzel a kérdéssel foglalkozó osztály jön létre.

Hackertámadás érte a meteorológiai szolgálat és a Kmart áruházlánc számítógépes hálózatát, előtte pedig a parlament hivatalát támadták meg.

Turnbull szerint a biztonság és az internet szabadsága nem egymást kizáró fogalmak, éppen ellenkezőleg, egymást erősítik: a jó informatikai biztonság növeli a magánfelhasználók, az üzleti szféra és az állami intézmények közötti bizalmat, lehetőséget nyújt az innovációkkal kapcsolatos információk szabad cseréjére köztük.

A miniszterelnök szerint évente csaknem egymilliárd ausztrál dollárra (212 milliárd forintra) rúgnak az országot érő hackertámadások okozta károk, de egyes becslések szerint a valós szám ennél egy nagyságrenddel nagyobb, 17 milliárd dollár (3600 milliárd forint), ami az ausztrál GDP egy százalékának felel meg.

Tavaly hackertámadás érte a meteorológiai szolgálat és a Kmart áruházlánc számítógépes hálózatát, előtte pedig a parlament hivatalát támadták meg - ismerte el Turnbull.

Három évvel ezelőtt adathalászok ellopták a hírszerzés új székhelyére vonatkozó terveket, a média pedig kínai hackereket gyanított e mögött. Két évvel korábban, 2011-ben a miniszterelnöki hivatal, a külügyi és a védelmi tárca került számítógépes kalózok célkeresztjébe, és a sajtó akkor is a kínai titkosszolgálat számlájára írta a történteket. A kormány akkor sem kommentálta ezeket az értesüléseket, és Turnbull most sem említette Kína nevét a megszaporodó internetes bűncselekményekkel összefüggésben.

Turnbull szerint az emberek szkeptikusabban viszonyulnak az online szektort érintő kormányintézkedésekhez, amióta Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálat (NSA) informatikusa három évvel ezelőtt bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki, idén pedig az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) feltörte a San Bernardinó-i mészárlás egyik elkövetőjének iPhone típusú okostelefonját.

A népszerűségéből egyre többet veszítő Turnbull a minap harangozta be, hogy valószínűleg július 2-án előre hozott választások lesznek Ausztráliában, de kormánya előtte egy hónappal még beterjeszti a következő pénzügyi évre szóló költségvetését, amelynek egyik tétele lesz a kiberbiztonsági programra szánt 230 millió dolláros összeg. Tízéves távlatban további 400 millió ausztrál dollárt (mintegy 85 milliárd forintot) költenének a csütörtökön beharangozott program végrehajtására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.