Fellebben a fátyol

Titkos dokumentumok: kiderülhet az igazság 9/11-ről

Barack Obama amerikai elnök szerint nyilvánosságra kerülhet több eddig titkosított dokumentum, ami új részletekkel szolgálhat a szeptember 11-i merényletek hátteréről.

2016.04.20 17:12ma.hu

A kérdés azért is kényes, mert éppen most van a szenátus előtt egy törvényjavaslat, ami megnyitná a lehetőséget az amerikaiaknak, hogy egy külföldi államot pereljenek - írja az atv.hu. Szaúd-Arábiában nem örülnek a fejleményeknek.

Barack Obama amerikai elnök szerint hamarosan nyilvánosságra hozhatják a szeptember 11-i merényleteket kivizsgáló bizottság eddig titkosított dokumentumait is. Ezek a papírok az amerikai elnök szerint nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, viszont érdekes utalások lehetnek bennük a szaúdi szálakra, mivel Obama a kedd este vetített, Charlie Rosenak adott interjúban az ellen foglalt állást, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján indítsanak jogi lépéseket szaúdi állampolgárok ellen.

Jókor, jó helyen

Obama egyébként éppen Szaúd-Arábiában tartózkodik hivatalos látogatáson. Rose ennek apropóján ki is tért az amerikai elnök és a szaúdi rezsim kapcsolatára, valamint a szeptember 11-i merényleteket kivizsgáló bizottság ellentmondásos körülmények között tikosított dokumentumaira, arra a 28 oldalra, amelyek sokak szerint a terroristák, illetve az Al-Kaida és több szaúdi tisztviselő közötti szálakat göngyölítenek fel.

Bob Graham volt amerikai szenátor, aki még akkor látta a dokumentumokat, amikor a szenátus hírszerzési bizottságának volt a tagja, az amerikai CBS hírtelevízió „60 Minutes” című műsorában arról beszélt, hogy álláspontja szerint a szaúdi kormányzat segítette a szeptember 11-i merényleteket elkövető géprablókat.

Hamarosan kiderül

Amikor Rose arról faggatta az amerikai elnököt, hogy olvasta-e a titkosított dokumentumokat, Obama csak annyit felelt, hogy nagyjából képben van a tartalmukat illetően. Azt ugyan elismerte, hogy elég régóta dolgozik már az amerikai hírszerzés a titkosított dokumentumok adatainak a kielemzésén, de hozzátette: sok megerősítésre váró információ van a papírokban.

„Remélhetőleg hamarosan véget ér ez a folyamat” – utalt arra, hogy hamarosan akár nyilvánosságra is hozhatják a dokumentumokat, amelyeket Jim Clapper, a hírszerzés vezetője vizsgál, nehogy olyan adatok is nyilvánosságra kerüljenek, amelyek veszélyeztetik az Egyesült Államok fontos nemzetbiztonsági érdekeit.

Az elnök nem örül

Ezt követően Rose arra is kíváncsi volt, hogy mi lesz a sorsa annak a törvénytervezetnek, amely lehetővé tenné a szeptember 11-i áldozatoknak, hogy pereket indítsanak külföldi, szaúdi állampolgárokkal szemben. A törvénytervezet átment a szenátus igazságszolgáltatási bizottságán, habár a szenátusi szavazás még hátra. Az amerikai elnök válaszában elmondta, hogy nem támogatja a törvénytervezetet, mert az megnyitja az utat a külföldiek számára is, például az amerikai háborúk és drón csapások áldozatainak, hogy pereljék az Egyesült Államokat.

Nem csak Obama tart ugyanakkor a törvénytől. Szaúd-Arábia például sajtóhírek szerint közölte, hogy 750 millió dollár értékű tőkekivonást hajt végre, amennyiben az amerikai kongresszus átengedi a jogszabályt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.