Elítélt

Néppárti kiállás Szavcsenko mellett

Az ukrán pilótanőt 22 évre ítélte el egy orosz bíróság márciusban.

2016.04.19 15:18MTI

Az Oroszországban több mint két évtizedre bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedésére szólítottak fel kedden az Európai Néppárt (EPP) vezetői.

Pár hete az EP néppárti képviselőcsoportja szólalt fel hasonló céllal. Szavcsenkót 2 éve fogták el oroszbarát ukrajnai szakadárok és vitték Oroszországba, mert a gyanújuk szerint köze volt két orosz tévés halálához.

A pártcsoport nevében Joseph Daul pártelnök, az EPP európai parlamenti képviselőcsoportját irányító Manfred Weber és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének néppárti frakcióját vezető Axel Fischer adott ki közleményt, amelyben igazságtalannak nevezték a márciusban 22 éves börtönbüntetéssel sújtott pilóta (és ukrán parlamenti képviselő) elleni ítéletet, és Nagyija Szavcsenko azonnali szabadon bocsátására szólították fel az orosz hatóságokat.

A néppárti vezetők komoly aggodalmukat fejezték ki Nagyija Szavcsenko romló egészségi állapota miatt, aki az ivóvizet is elutasítva "száraz" éhségsztrájkot folytat. Mint írták, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes felelősséggel tartozik Szavcsenko életéért.

Múlt héten öt EP-képviselőcsoport ötven európai parlamenti képviselője Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz írt közös levelet Szavcsenko szabadon engedése érdekében. Az aláírók törvénytelennek és politikailag motiváltnak minősítették a
pilóta elítélését, és arra szólították fel az orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekedetekkel.

Tagadja azt, hogy köze volt a tévések halálához

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Szakadárok fogták el, és adták át az orosz hatóságoknak, akik azzal vádolták meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatámadásban meghalt orosz tévés halálához, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.

Szavcsenko kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

Kijev álláspontja szerint a pilótát elrabolták, és kijár neki, hogy ne köztörvényes bűnözőként, hanem hadifogolyként kezeljék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.