Illegális bevándorlás

Szakértő: Brazília közbeiktatásával is érkezhetnek bevándorlók Európába

A latin-amerikai országok közül többen döntöttek úgy, hogy humanitárius vízumot adnak ki - például szíriai bevándorlóknak -, tavaly Brazília már több mint 7300 ilyet adott ki.

2016.04.18 13:05MTI

Egyelőre Brazília és több más latin-amerikai ország is megfelelő alternatív útvonal lehet Európa felé a migránsok számára - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Horváth Dániel elmondta: a latin-amerikai országok közül többen döntöttek úgy, hogy humanitárius vízumot adnak ki - például szíriai bevándorlóknak -, tavaly Brazília már több mint 7300 ilyet adott ki. Ez azt jelenti, hogy legálisan beléphetnek az országba, és ott menedékkérelmet adhatnak be - tette hozzá.

Az ott menedéket kérők ezt köztes lépcsőfoknak tekintik Európa felé: Brazíliából könnyű eljutni a szomszédos Francia Guyanába, ahol - mivel Franciaország tengeren túli megyéjének számít - a francia és uniós jog van érvényben - magyarázta. Ott is benyújthatnak menedékkérelmet, és a várakozás idejére adott állami segélyt félretéve már legálisan is eljuthatnak Franciaországba.

Fontos érv emellett az útvonal mellett Horváth Dániel szerint, hogy Francia Guyanába hozzávetőlegesen ugyanannyiba kerül eljutni a kiinduló területeket jelentő Nyugat- és Dél-Afrikából, mint Törökországból Görögországba, és az út sokkal biztonságosabb. Ha azonban lényegesen megnő a latin-amerikai országokat választó migránsok száma, várhatóan az államok szigorítanak a szabályozásukon - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.