Terrorizmus

Brüsszeli robbantások - Lemondott a belga közlekedési miniszter

A két helyszínen - a repülőtéren és a metróban - végrehajtott merényletekben harminckét ember vesztette életét, ebből tizenhatan a légikikötőben.

2016.04.15 12:19MTI

Lemondott pénteken Jacqueline Galant belga közlekedési miniszter, miután komoly bírálatok érték az ellenzék részéről, amiért figyelmen kívül hagyta az Európai Bizottság jelentéseit, amelyekben a belgiumi repülőterek biztonságának megerősítésére szólítottak fel.

A helyi sajtó hírei szerint a bizalmas, de ellenzéki pártok által nemrégiben nyilvánosságra hozott bizottsági jelentésekben arra hívták fel a figyelmet, hogy az ország repülőtereinek biztonsága terén súlyos hiányosságok tapasztalhatók.

A jelentések jóval a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren március 22-én végrehajtott kettős robbantások előtt készültek, az egyik tavaly, a másik pedig 2011-ben.

A tárcavezető azt állította, hogy nem kapták meg a szóban forgó jelentéseket, az RTBF belga közszolgálati televízió értesülései szerint azonban csütörtökön bemutatott dokumentumok bizonyítják, hogy a bizottsági dokumentumoknak eljutottak Jacqueline Galant irodájába.

Laurent Ledoux, a közlekedési tárca egyik vezető tisztségviselője csütörtökön nyújtotta be a lemondását, amit azzal indokolt, hogy február 1-jén további 400 millió eurót kért a repülőterek biztonságának megerősítésére, a miniszter irodája azonban visszautasította a kérését.

Charles Michel belga kormányfő elfogadta Jacqueline Galant lemondását. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a miniszter utódja.

A két helyszínen - a repülőtéren és a metróban - végrehajtott merényletekben harminckét ember vesztette életét, ebből tizenhatan a légikikötőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.