Illegális bevándorlás

Napokon belül újabb nagyszámú menekültcsoport érkezhet vissza Görögországból Törökországba

Az elmúlt héten hétfőn és csütörtökön szállítottak vissza először Törökországba menekülteket azóta, hogy az Európai Unió és Ankara március 18-án megállapodást kötött.

2016.04.14 16:41MTI

Napokon belül újabb nagyszámú menekültcsoport érkezhet vissza Görögországból Törökországba - jelentette ki Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter csütörtökön Bécsben, miután megbeszélést folytatott az osztrák külügyminiszterrel.

Visszafogadunk minden illegális bevándorlót, aki március 20-a után jutott a görögországi szigetek egyikére - jelentette ki a török politikus, hivatkozva az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó megállapodásra.

Elmondta: eddig 326 embert szállítottak vissza, a mostani hullám során nagyjából 250 ember fogadására készülnek fel. A miniszter számításai szerint a napokban érkező menekültek között több szíriai is lesz.

Tájékoztatása szerint eddig csak két szíriai migráns érkezett újra Törökországba, mivel a szíreknek attól kellet tartaniuk, hogy Törökországban nem kapnak jogi védelmet. Mivel a jogi helyzet azóta megváltozott, várhatóan a jövőben több szíriai érkezhet majd Görögországból - mondta a török politikus.

Az elmúlt héten hétfőn és csütörtökön szállítottak vissza először Törökországba menekülteket azóta, hogy az Európai Unió és Ankara március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserébe az EU-tagországok - egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.

Hétfőn 202, csütörtökön 123 menedékkérőt küldtek vissza Leszbosz, illetve Híosz szigetéről. Több visszaküldés egyelőre nem volt, amit a hatóságok a rengeteg elbírálásra váró menedékkérelemmel indokoltak.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a tárgyalást követően megjelentetett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy Törökország fontos partner a terrorizmus elleni és menekültválság megoldásért vívott küzdelemben. Aláhúzta: a migránsokat lehetőség szerint helyben kell ellátni, hiszen egy menekült éves ausztriai ellátásának összegéből, mintegy húsz migránson lehet segíteni Törökországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.