Terrorizmus

Börtönbüntetést kaptak egy szíriai dzsihadista hálózat tagjai Franciaországban

Háromtól tíz évig tartó börtönbüntetésre ítélte a párizsi büntetőbíróság egy szíriai dzsihadista hálózat 12 tagját. Az elmúlt hónapokban sorozatosak a hasonló jellegű döntések a francia bíróságokon.

2016.04.12 20:03MTI

A francia főváros Champigny nevű külvárosában létrejött csoport tagjai 2013. augusztus 10-én és 12-én utaztak el Szíriába. Többségük még most is ott van, az ítéletet a távollétükben hozta meg a bíróság.

Mind a 12 embert terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezet miatt ítélték el. Valamennyien Villiers-sur-Marne település mecsetében radikalizálódtak, ahol a jelenleg szökésben lévő Mustapha Mraoui imám prédikált, akit a csoport a gurujának tekintett. Később az imám helyét egy másik férfi, Karim Assani vette át, ő lett a csoport vallási vezetője. A férfi 24 éves korában a szíriai Kobaniban egy bombázásában meghalt.

Az ítélethozatalra szabadlábon érkezett három gyanúsított közül senkit nem vittek el a rendőrök, pedig volt amelyikük láthatóan számított rá, csomaggal érkezett az igazságügyi palotába.

Köztük egy 27 éves családanya, aki három gyerekével a férje után utazott Szíriába, majd azért tért vissza Franciaországba, hogy robbanóanyagokat vásároljon a férjének. A nő azonban megbánta a tettét, nem ment vissza Szíriába, beadta a válókeresetet, három hónapja már nem hord muzulmán fejkendőt, és elhelyezkedett bolti eladóként. A "pozitív fejleményre" való tekintettel a büntetőbíróság öt év szabadságvesztésre ítélte, de ebből három évet felfüggesztett.

Ügyvédje, Daphné Pugliesi üdvözölte a "kiegyensúlyozott ítéletet, amely figyelembe vette, hogy ki mit tett, de azt is, hogy ki kicsoda".

A belügyminisztérium adatai szerint egyre több a dzsihádra jelentkező francia állampolgár. Az utolsó hivatalos adatok szerint Franciaországból 1800-an utaztak el, amely a lakosság arányát tekintve Belgiummal együtt a legmagasabb az európai országokban.

Az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a szíriai dzsihadista hálózatok elleni perek Franciaországban, ahol a hatóságok szerint a terrorveszély jelenleg is nagyon magas, elsősorban a szíriai és az iraki harcokból hazatérő volt dzsihadisták miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.