Migráció

Visszaérkezett Görögországból Törökországba az újabb menekültcsoport

Két hajóval összesen 123 menekült érkezett vissza.

2016.04.08 15:15MTI

A menekülteket pénteken a görög Leszbosz szigetéről a török Dikili kikötőjébe szállították az Ankara és az Európai Unió közötti, a migránsáradat megfékezését célzó megállapodás keretében.

A korábbi hírek szerint az első hajóban 45 pakisztáni férfi utazott, azonban a törökországi Izmir tartomány bevándorlásügyi igazgatóságának tisztviselői később 44-ben határozták meg a számukat.

A második hajóban 79 pakisztáni, iraki, palesztin és bangladesi menekültet szállítottak vissza, akiket előzőleg Számosz és Kósz szigetekről hozott el egy komphajó. A görög hatóságok szerint az illegális bevándorlók egyike sem nyújtott be menedékkérelmet.

Mielőtt útnak indult volna az első hajó, a görög oldalon jogvédő szervezetek három tüntető aktivistája a vízbe vetette magát, és a horgonyba kapaszkodva próbálta megakadályozni a menekültek elszállítását. A tiltakozókat a görög parti őrség emelte ki őket a tengerből.

Dikiliben egészségügyi vizsgálatot végeztek el a migránsokon, ujjlenyomatot vettek tőlük, fényképet készítettek róluk, és rögzítették személyes adataikat. A kikötőben nagy számban voltak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében.

A nem szíriai menekülteket - így a pénteki nap folyamán érkezett migránsok mindegyikét - a török hatóságok buszokkal az északnyugat-törökországi Kirklareli tartomány "kitoloncolási központjába" szállítják, majd a szükséges ügyintézés lebonyolítását követően repülőgépekkel hazájukba küldik tovább őket.

Volkan Bozkir európai ügyekért felelős török miniszter hétfőn közölte, hogy Törökország jelenleg 11 ezer embert képes pótlólag elhelyezni, és ezt a keretet a közeljövőben 17 ezerre szeretnék növelni.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy akik maguk zárkóztak el a kérelem benyújtásától.

A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe. Viszont Athén szerdán azt közölte, hogy 15 napos szünetet tartanak, és csak utána folytatják a visszaszállítást, mert közben megnövekedett a beadott menedékkérelmek száma, és ezek feldolgozása több időt vesz igénybe.

A kérelmek száma azért növekedett meg, mert a migránsok és a menekültek tartanak visszaküldésüktől. Igaz, a görög kormány nem zárta ki szerdán, hogy ebben az időszakban is szállítsanak vissza Törökországba olyan migránsokat, akik nem adtak be menedékkérelmet, hiszen őket mindenkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.