Terrorizmus

Iszlamista foglyok vették át az irányítást brit börtönökben

Saría jogrendszer és radikalizáció fenyeget több mint ezer rabot.

2016.04.05 16:09ma.hu

Saría blokkot hoztak létre a muzulmán szélsőséges rabok több brit börtönben. Az iszlám jogrendszer mellett radikalizáció fenyeget több mint ezer börtönlakót, akik közül sokan félelemből térnek át a muzulmán hit szélsőséges változatára.

Egy egész blokkot működtetnek már a saría jogrendszer szerint az iszlamisták a leicestershire-i Gartree börtönben - írja az Express című brit lapra hivatkozva a Hirado.hu.

A megdöbbentő leleplezés nem sokkal azután jelent meg, hogy nyilvánosságra hozták a radikalizáció veszélyének kitett foglyok számát: több mint ezer muszlim börtönlakót próbálnak átnevelni büntetésük letöltése közben szélsőséges nézeteket valló rabtársaik.

Az európai államok különböző módon próbálják csökkenteni, majd megszüntetni a börtönön belüli szélsőséges eszmék terjedését. A franciáknál például Manuel Valls tavaly hatvan extra imámot akar kihelyezni a börtönökbe, Szingapúrban és Szaúd-Arábiában radikalizáció-ellenes programokat vezettek be.

Nem csak a muzulmán hitűek vannak veszélyben

A más vallást követő vagy ateista rabok szinte bármire képesek, nehogy a szélsőséges blokkba kerüljenek, ahol szinte rögtön megkezdődik az agymosás, és ha valaki ellenáll, erőszakkal fenyegetik - írja a lap.

A nem muszlim raboknak már így is megtiltották a "szokásos börtönplakátok" kiragasztgatását a falakra, melyeken legtöbbször lenge öltözékű nők szerepelnek.

Emellett újabban kötelező ruhában zuhanyozniuk. A konfliktusok megoldásánál is saría törvényeket alkalmaznak, így a csonkítás és a szokásosnál erőszakosabb fellépés is mindennapossá vált.

Brit börtönökben radikalizált rabok követtek el terrortámadásokat

Szintén börtönben radikalizálódott a 2001-es cipőbombás merényletet kitervelő Richard Reid, aki az American Airlines nemzetközi járatán próbálta meggyújtani az interneten vásárolt 1500 dollárba kerülő, cipőjébe rejtett bombát. Reid apja szerint fia az őt érő faji diszkrimináció miatt követte el a merényletet.

A háborús veteránt lefejező "machetés gyilkos", Michael Adebolajo is többször megjárta a brit börtönöket rablásért és kisebb bűncselekményekért, míg 2013-ban brutális kegyetlenséggel összeszurkált, majd megpróbált lefejezni egy londoni utcán egy Afganisztánból hazatért katonát, Lee Rigbyt, aki azonnal belehalt sérüléseibe.

A brit kormány csúfos kudarcot vallott a szélsőséges, terrorveszélyt jelentő rabok elkülönítésére a börtönökben, pedig már régóta a levegőben lóg egy elítélt terroristákból álló börtönszárny létrehozása.

Jelenleg 130 ilyen elítélt raboskodik Nagy-Britanniában, de a börtönben történt radikalizáció bebizonyítása ismeretlen és összetett folyamat.

A brit büntetés-végrehajtási szervezet nem talált saría jogrendszerre utaló nyomokat, ezért is adták át az ügy kivizsgálását az államtitkárságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.