Illegális bevándorlás

Hollandiába is érkeztek szíriai menekültek az EU-török megállapodás keretében

A legális úton Hollandiába érkező szíriai menekültek első, harmincegy fős csoportja kedden délelőtt érkezett meg az országba.

2016.04.05 13:46MTI

Németország és Finnország után kedden Hollandiába is érkeztek szíriai menekültek Törökországból az Európai Unió és Ankara között március közepén létrejött migrációs megegyezés értelmében - közölte a hágai igazságügyi minisztérium.

A tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint a legális úton Hollandiába érkező szíriai menekültek első, harmincegy fős csoportja kedden délelőtt érkezett meg az országba. A csoport tagjainak menedékkérelmét még Törökországban elbírálták, és megállapították, hogy jogosultak nemzetközi védelemre.

A most érkezett menekülteket ideiglenesen egy befogadóállomáson helyezik el, amíg nem találnak nekik megfelelő szállást az ország területén.

A holland hatóságoknak nem volt beleszólásuk abba, hogy kiket válasszanak ki a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek közül, ezt a döntést a török szervek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai hozták meg - mondta a szóvivő.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezik a szíriai menekültek következő csoportja Törökországból Hollandiába.

Németországba harminckettő, Finnországba pedig tizenegy menekültet helyeztek át hétfőn Törökországból.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. A megegyezés értelmében az EU-tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.