Frissül

Eltérítettek egy egyiptomi repülőt

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 60 emberrel a fedélzetén.

2016.03.29 08:38ma.hu/MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar utas nincs a fedélzeten.

Press Release 1Cairo 29 March 2016 An EGYPTAIR official declared that its flight number MS181 heading from HBE...

Közzétette: EGYPTAIR2016. március 29.

Az értesülést később egyiptomi kormánytisztviselők és a ciprusi hatóságok is megerősítették.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodik. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak.

A gépnek - amelynek típusát az első hírek eltérően jelölik meg - a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az utasok egy része elhagyta a gépet

Leszállt az utasok egy része, köztük nők és gyermekek az eltérített és Cipruson landolt egyiptomi repülőgépről - jelentették ciprusi televíziók a helyszínről. Az élőben közvetített képsorok szerint mintegy 40-50 ember szállt le az utasszállítóról. Az Egyptair légitársaság közlése szerint négy külföldi utas és a legénység kivételével mindenki elhagyhatta a repülőt.

screenshot

Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra.

A géprabló vagy géprablók egyelőre nem fogalmaztak meg követeléseket, csak arra szólították fel a hatóságokat, hogy járműveiket tartsák távol a repülőtől.

Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van a gép fedélzetén.

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A lárnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

Folyamatosan frissül!

Harci repülőgépek köröznek az égben

Az Airlive információi szerint a repülőtér felett harci repülőgépek köröznek - írja az atv.hu.

Izrael elővigyázatossági okokra hivatkozva riadóztatta a légierejét, válaszul az egyiptomi utasszállító eltérítésére - írja a Ciprus Mail izraeli katonai forrásokra hivatkozva.

Csak a legénység és 5 külföldi maradt a gépen

Az EgyptAir arról számolt be, hogy a gépen már csak 5 külföldi utas és a legénység tartózkodik, mivel a túszejtő elengedte az egyiptomi utasokat. Korábban egy újságíró azt írta, több brit és amerikai is van az utasszálítón.

Lezárták a repteret

A Guardian újságírójának információi szerint a védelmi miniszter, a külügyi és közlekedésügyi miniszter is a helyszínre sietett, amelyet a túszejtést követően lezártak.

EgyptAir: Eltérítették a járatunkat

Az egyiptomi légitársaság a Twitteren erősítette meg a sajtóinformációkat.

Robbantással fenyegetőzött

Meg nem erősített jelentések szerint a terrorista már a levegőben is a repülőgép felrobbantásával fenyegetőzött, és a pilótákat is erőszakkal kényszerítette, hogy tegyék, amit mond - írja az In-Cyprus nevű portál

Attól tartanak, bomba van a fedélzeten

A ciprusi kormány attól tart, a fedélzeten bomba van - írja a Skynews. A válságstáb és a mentősök már a helyszínen vannak. A járat száma: MSR181

Vérfagyasztó 20 perc a levegőben

Helyi idő szerint 8.30-kor vette át a fegyveres az Airbus A320 fölött az irányítást és 20 perccel később, 8.50-kor szállt le a Larnaca repülőtéren - írja a Cyprus Mail rendőrségi forrásra hivatkozva.

A ciprusi rádió információ szerint a gépen 55 utas tartózkodik és egy hét főből álló legénység. A Flightradar információi szerint a gép a Lacarna-i repülőtéren landolt.

Elengedik a nőket és a gyerekeket

Egy ciprusi állami televízió arról számolt be, hogy az EgyptAir egyik gépét eltérítették. Az Alexandriából Ciprusra tartó gép Cipruson landolt.

A Reuters a ciprusi állami rádió értesüléseit idézve azt írja, összesen 80-81 utas lehet a gépen, valamint egy támadó. A gépeltérítő a sajtóértesülések szerint elengedte a nőket és a gyerekeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.