Légi ügyek

Nyughatatlan vulkánnal küzdenek a repülőgépek

Hatszáz kilométer kiterjedésű vulkáni hamu- és porfelhő okoz gondokat hétfő óta Alaszka középső részének légiközlekedésében.

2016.03.29 08:05MTI

A felhő annak következménye, hogy vasárnap - helyi idő szerint - délután kitört Alaszka egyik legnyughatatlanabb vulkáni hegye, a 2518 méter magas Pavlof.

A hamut kezdetben 6 kilométeres magasságba lövellte, de idővel 12 kilométer magasra emelkedhetett a felhő. A hegy bő ezer kilométerre délnyugatra van Anchorage-től, egyelőre a nagyváros légi közlekedését nem zavarja.

Az erős szél az amerikai tagállam belseje felé viszi a hamufelhőt. Az Alaska Airlines légitársaság törölte húsz járatát, a vulkáni por ugyanis megakaszthatja repülőgépek hajtóműveinek működését.

A Pavlof egyébként - amióta feljegyzik viselkedését - negyvenszer tört ki. Van, hogy csupán pár óráig, van, hogy napokig heveskedik. Hatvan kilométerre van hozzá legközelebb település - Cold Bay -, de a szél jelenleg az ellenkező, északkeleti irányba fúj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.