Terrorizmus

Tovább uszít az Iszlám Állam: több európai nagyvárost is célba vettek

A párizsi és brüsszeli terrortámadásokat kitervelő és végrehajtó terrorsejt további európai városokat vett célba nyomozati információk szerint. Ezeknek a merényleteknek az előkészületei jelenleg különböző fázisokban tartanak.

2016.03.24 21:50ma.hu

A lefoglalt elektronikai eszközökről, kihallgatásokból, potenciális elkövetők által nyilvántartott adatbáziokból az Egyesült Államok terrorellenes egységei arra következtetnek, hogy jelenleg is folyamatban van további célpontok elleni terrortámadások előkészülete - írja az atv.hu.

Twitter @indianinterest

Nyomozók vizsgálták meg azt a brüsszeli apartmant is, amelyből a belgiumi elkövetők végrehajtották a 31 halálos áldozatot követelő merényletek előkészítését. A lakásban találtak térképeket, amelyeken további lehetséges célpontokat is megjelöltek az Iszlám Állam terroristái. 

Egy belga terrorellenes tisztviselő azt mondta, a brüsszeli IÁ-s sejt két csapatra oszlott, akik az elmúlt napokban történt vérfürdőnél jóval nagyobb pusztítást terveztek egy terrortámadás-sorozat keretében Belgiumban. 

A belga hatóságok az elmúlt napokban letartóztatták Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek egyik kitervelőjét, valamint azonosítottáka  brüsszeli mészárlást előidéző 5 fős banda 3 tagját. Ketten még mindig szökésben vannak. 

Tisztviselők szerint még mindig terroristák tucatjai, ismert IÁ-s tagok vannak Európában, akik készek a brüsszeli és párizsi merénylők nyomdokába lépni. A potenciális helyszíneket még nem hozták nyilvánosságra, mert a nyomozók további titkosszolgálati információkat gyűjtenek még. A CNN forrás mindenesetre leszögezte, a potenciális célpontok szinte napok alatt megváltozhatnak. Sok minden múlik azon, hogy az Iszlám Állam által kiképzett végrehajtók mennyire látnak lehetőset egy-egy helyszín elérésébe. 

Az Iszlám Állam legfrissebb videójában is tovább bátorította a rejtett támogatóit, hogy csapjanak le a Nyugatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.