Illegális bevándorlás

Leégett a calais-i sátortábor jogi központja

A lille-i ügyvédi kamara azt állítja, hogy csütörtök este felgyújtották a jogi központot, a prefektúra szerint viszont egyelőre nem állapítható, hogy mi okozta a tüzet.

2016.03.18 14:53MTI

Leégett az észak-franciaországi Calais-ban a migránsok sátortáborának jogi központja - közölte pénteken a helyi prefektúra.

A migránsoknak jogi tanácsokat nyújtó iroda a tábornak azon a részén található, amelynek felszámolását szerdán fejezte be a prefektúra által megbízott magáncég. A felszámolást engedélyező bírói döntés alapján a jogi központ mellett a muzulmán és katolikus imahelyeket, valamint egy iskolát is érintetlenül hagyták a területen a takarítóbrigádok.

A lille-i ügyvédi kamara azt állítja, hogy csütörtök este felgyújtották a jogi központot, a prefektúra szerint viszont egyelőre nem állapítható, hogy mi okozta a tüzet.



A központot önkéntesek tartották fent, és elmondásuk szerint "a jogiakról tájékoztatták a migránsokat".

Vincent Potié, a lille-i ügyvédi kamara vezetője szerint bűncselekmény történt.

"Egy szemtanú látta, amikor egy férfi közeledett, valamit eldobott, majd futva távozott" - mondta az ügyvéd. Jelezte, hogy az ügyészséghez fordul annak érdekében, hogy azonnali vizsgálat induljon "e szörnyűség felelősének megtalálására".

"Meg akarják fosztani azokat az embereket a minimális jogaiktól, akik a háborúk és a diktatúrák elöl menekülnek. Ezt meg kell büntetni" - tette hozzá.

A Nagy-Britanniát Franciaországgal a La Manche-csatorna alatt összekötő alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által egy ideig megtűrt sátortábor déli részét február 29-én kezdték felszámolni, és szerda estére teljesen ki is ürítették a területet. Mintegy ezer viskót és kunyhót bontottak el, amelyeknek egy részét maguk a migránsok gyújtották fel, mielőtt a munkások odaértek.

A több ezer ember közül néhány százan a januárban felállított fűtött lakókonténerekbe költöztek be, 300-an az ország távolabbi részein található mintegy száz befogadóközpontba mentek tovább, miután lemondtak arról, hogy átjussanak Nagy-Britanniába, és menekültkérelmet nyújtottak be Franciaországban, több százan pedig a tábor továbbra is megtűrt északi részére költöztek át.

A jogi központ januárban nyílt meg a Libération baloldali napilapban közéleti személyiségek által tavaly októberben közzétett felhívás nyomán, miután szélsőségesek rendszeresen rátámadtak a táborlakókra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.