Illegális bevándorlás

Tömegverekedés tört ki Idomeniben

A verekedésben szíriai és afgán migránsok csaptak össze egymással. Egyre feszültebb a helyzet a görög-macedón határnál.

2016.03.18 12:44ma.hu

Sokan még mindig bíznak a határnyitásban. A görög hatóságok viszont azt szeretnék elérni, hogy minél többen költözzenek át a befogadóközpontokba.

A hideg miatt a legtöbben inkább a tűz mellett töltötték az éjszakát Idomeniben, ahol már csaknem 15 ezer migráns zsúfolódott össze. Sokan még mindig abban reménykednek, hogy újra megnyílik a macedón határ.

Nem tudjuk, mitévők legyünk, vissza már nem akarunk menni, de ez a helyzet sem tartható már sokáig - mondta egy pakisztáni férfi.

Twitter@LorenadlaCuesta

A sátrak szinte teljesen átáztak a zuhogó esőben, sár és piszok mindenütt. Egyre kevesebb az élelmiszer és az ivóvíz, ezért a vöröskereszt humanitárius katasztrófától és járványveszélytől tart.

Az éjjel egy nagyobb tömegverekedés történt a migránsok között – mondta az M1 tudósítója. Muci Attila elmondta: szíriai és afgán migránsok nagyobb csoportja csapott össze egymással. A görög rendőröknek majd egy órába telt lecsillapítani a kedélyeket, és egymástól biztonságos távolságra eltávolítani egymástól a két migráns csoportot.

A rendőrök görög, arab és fárszi nyelvű szórólapokat osztogatnak a migránsoknak. Arra biztatják őket, hogy költözzenek át a befogadóközpontokba. A helyszínen tájékozódó görög belügyminiszter azt mondta: kormánya mindent elkövet, hogy jobb belátásra, azaz távozásra bírja a migránsokat.

Továbbra is várunk a közös európai megoldásra. Kimondom, ha valaki idelátogat, gyomorforgató látványban lesz része. Ez lett a következménye annak, hogy lezárták a határt. Továbbra is hiszünk Európában, illetve a határok újranyitásában - mondta Panagiotis Kouroumplis.

Egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják Idomenit.

Elmegyünk, visszamegyünk az athéni táborba, mert a macedón hatóságok azt mondják, örökre lezárták a határt, de azt nehéz megmondani, hogy mi lesz velünk Athénban - mondta az egyikük.

Azonban a balkáni határzár és a rossz idő sem tartja vissza a migránsokat. A törökországi Çeşmában is ezrek várakoznak, hogy átkelhessen az Égei-tengeren keresztül, a legközelebbi görögországi szigetre. Tavaly nyáron több mint 700 ezer illegális bevándorló tartózkodott a mindössze 40 ezer lakosú városban.

Elegünk van a háborúból és a nyomorból. Át akarunk jutni, még akkor is, ha a halál vár ránk a tengeren - mondta egy afgán férfi

A fekete kontinens felől sem csökken a migránsáradat. Csütörtökön a líbiai parti őrség több mint 100 illegális bevándorlót tartóztatott fel az afrikai partok közelében. A határsértőket visszavitték Tripoliba. Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint 2000 afrikai migráns fulladt a Földközi-tengerbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.