Németország szavaz

Az SPD nyerte meg a rajna-vidék-pfalzi választást

A szociáldemokrata párt (SPD) nyerte meg a németországi Rajna-vidék-Pfalzban vasárnap megrendezett tartományi törvényhozási (Landtag-) választást a késő este közölt előzetes hivatalos végeredmény szerint.

2016.03.14 09:45MTI

A tartományt 25 éve kormányzó SPD a szavazatok 36,2 százalékát szerezte meg, 0,5 százalékponttal erősödött a 2011-ben elért 35,7 százalékhoz képest, így 39 helyet kap a 101 tagú mainzi Landtagban.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) 31,8 százalékkal története legrosszabb rajna-vidék-pfalzi eredményét érte el, 3,4 százalékponttal gyengült a 2011-ben megszerzett 35,2 százalékhoz képest, így 35 képviselőt küldhet a Landtagba.

A harmadik helyet az Alternatíva Németországnak (AfD) szerezte meg, az újonc párt a szavazatok 12,6 százalékával jutott be a Landtagba, 14 helyet kap.

A liberális FDP átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, ami öt évvel ezelőtt nem sikerült neki, így most visszakerül a tartományi gyűlésbe: a 2011-es 4,2 százalék után 6,2 százalékos eredménye van, ami 7 helyet jelent.

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek támogatottsága 15,4 százalékról 5,3 százalékra süllyedt, 18 helyett csak 6 képviselőt küldhetnek a Landtagba. Az SPD-Zöldek koalíció így elveszítette többségét.

Malu Dreyer miniszterelnök, a szociáldemokraták politikusa a választás után kijelentette, hogy az FDP-vel és a Zöldekkel kíván kormányra lépni, és a nagykoalíció a CDU-val csak végső megoldásként jöhet szóba. A két kiszemelt partner nyitottnak mutatta magát a közös kormányzás lehetőségéről szóló tárgyalások elkezdésére.

Julia Klöckner, a CDU listavezetője kiemelte, hogy pártja a két fő cél közül az egyiket elérte, hiszen az SPD-Zöldek koalíció nem tud tovább kormányozni. Egyben elismerte: a szociáldemokratákat illeti meg annak joga, hogy elsőként próbáljanak meg kormányt alakítani.

Az AfD-vel egyik párt sem hajlandó együttműködni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.