Egyház

Ferenc pápa a boldoggá és szentté avatási eljárások költségeinek szigorú ellenőrzését rendelte el

Az átláthatóságot és a visszaélések elkerülését szolgálja a kanonizációs eljárások költségeit szabályozó pápai reform, amelyek hatályba lépését a Vatikán csütörtökön jelentette be.

2016.03.10 15:50MTI

fegyelmi eljárást indíthat. Az eljárások során el nem költött összegekkel Ferenc pápa egy úgynevezett "szolidaritási alapot" is létrehozott a forráshiánnyal küszködő boldoggá és szentté avatások támogatására.

A reformot három évre kísérleti jelleggel vezették be.

A boldoggá és szentté avatási eljárások pénzügyi visszáságairól többek között Emiliano Fittipaldi és Gianluigi Nuzzi olasz újságírók írtak a tavaly októberben megjelent könyveikben, amelyek miatt jelenleg vatikáni büntetőjogi per folyik ellenük. Fittipaldi a Fukarság (Avarizia) című könyvében azt írta: a pápának "tudnia kell, fizetni kell ahhoz, hogy valakiből boldog vagy szent legyen". Nuzzi adatai szerint a vatikáni posztulátorok irodáiba "jelentős készpénz" érkezik, könyvelés nélkül. A Catholic News Service, az amerikai katolikus püspöki konferencia hírügynökségének számításai szerint egy kanonizációs eljárás akár 250 ezer dollárba is kerülhet.



Angelo Amato bíboros, a szentté avatási kongregáció prefektusa éppen a visszaélések elkerülésére 2014-ben a L'Osservatore Romano szentszéki napilapban "tariffa-táblázatot" közölt, amelyhez az eljárásban résztvevőknek kellett magukat tartani.

Ferenc pápa pápaságának első három éve alatt az egyházfő mintegy negyven személyt avatott boldoggá és huszonhatot szentté.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.