Észak-Korea

Kim Dzsong Un a nukleáris elrettentésben hisz

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt állította szerdán, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

2016.03.09 08:42MTI

"Ezt lehet nevezni valódi nukleáris elrettentésnek" - idézte Kim Dzsong Unt a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, amely szerint az észak-koreai vezető atomfegyvereket fejlesztő kutatókkal és mérnökökkel találkozva mondta ezt.

Kim Dzsong Un szerint Észak-Korea nukleáris erejének legfőbb feladata egy atomháború kitörésének megakadályozása. Hozzátette, hogy minél jobb az ország nukleáris csapásmérő képessége, annál erősebb az elrettentő ereje.

Tavaly májusban Kim Dzsong Un még arról beszélt, hogy országa már birtokában van annak a technológiának, amellyel rakétákra felszerelhető méretűre tudja kicsinyíteni atomtölteteit. Han Min Ku dél-koreai védelmi miniszter pedig már tavalyelőtt októberben mondta azt, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést ért el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában, és egyre közelebb kerül a ballisztikus rakétákra illeszthető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez.

Dél-Koreát aggasztja az, hogy Észak-Korea ilyen technológia birtokában jóval nagyobb fenyegetést jelent rá, illetve Japánra és az Egyesült Államokra nézve. Phenjan ráadásul egyre harciasabban hangvételű nyilatkozatokat tesz: hétfőn megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, válaszul a két ország szokásos éves hadgyakorlatára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 2-án fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben, mert Phenjan január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátott fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.