EU-török csúcs

A La Libre Belgique a török emberi jogi helyzetről ír a migránskérdés kapcsán

"Európa jelenleg az utolsó, amely megengedheti magának, hogy leckét adjon az emberi jogokból."

2016.03.08 15:34MTI

Bennfentes források szerint az unió 28 vezetője között csak kettő-három akadt, aki felhívta a figyelmet a sajtószabadság és az emberi jogok törökországi helyzetére az EU-török rendkívüli csúcstalálkozón - mutatott rá a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap kedden az unió sokak szerint "utolsó esélyéről" írt cikkében.

A török kormányfő hangsúlyozta, hogy Európának szüksége van Törökországra - írja a lap. Ezért Ahmet Davutoglu szerint a migrációs válság megoldásáról folyó tárgyalások elengedhetetlen része a török uniós csatlakozás kérdése és a vízumkötelezettség eltörlése a török állampolgárokkal szemben.

A La Libre Belgique kiemelte, hogy az uniós vezetők legtöbbjének véleménye szerint a migráció és a véleménynyilvánítás szabadsága "két külön dolog, nincs kapcsolat közöttük". A lap egy újságírói véleményt idéz, amely szerint az unió előbb a menekültektől akar szabadulni, csak a csatlakozási tárgyalásokkor fogja elővenni az emberi jogok kérdését, noha "Európa jelenleg az utolsó, amely megengedheti magának, hogy leckét adjon az emberi jogokból".

A lap külön bekezdést szánt a kurd ellenzéknek, amely hétfőn Brüsszelben tüntetést szervezett a szerintük az Iszlám Állam terrorszervezettel összejátszó török kormány és az ország "gyilkos" vezetője, Recep Tayyip Erdogan török elnök ellen.

A tüntetők szerint Európa vezetőinek ki kell végre nyitniuk a szemüket, és nem lenne szabad "szövetségre lépniük az ördöggel".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.