Amerikai előválasztás

Ismét országos vitára állt ki egymással Hillary Clinton és Bernie Sanders

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton és Bernie Sanders egy nap alatt másodszor folytatott nyilvános tévévitát egymással, ugyanott, ahol vasárnap este - azaz Flint városában -, de hétfőn este már a republikánusokhoz közelállónak tartott Fox-televízió szervezésében.

2016.03.08 07:07MTI

Mindkét politikus visszafogottabban vitázott, mint vasárnap este, kerülték a személyeskedést is. Sőt, amikor egy kisfiú felállt a publikum soraiból és arról kérdezte Clintont, hogy mit gondol pártbéli vetélytársáról, ellenségének tartja-e, akkor Clinton azonnal azt válaszolta: Bernie Sanders a szövetségese, vannak ugyan nézetkülönbségeik, ezeket nagyon szenvedélyesen védelmezik is, ám abban szövetségesek és elkötelezettek, hogy ne a republikánusok kerüljenek a Fehér Házba a novemberi elnökválasztás után.

A volt külügyminiszter és a vermonti szenátor lényegében megismételte korábbi álláspontját minden lényeges kérdésben: Clinton felrótta Sandersnek, hogy annak idején nem támogatta az autóipar kormányzati megsegítését, amire Sanders azzzal felelt, hogy ő a Wall Street bankjainak megsegítését nem támogatta. Sanders hangsúlyozta - elemzők szerint szinte sulykolta - az egyenlő gazdasági lehetőségek és a fellendülés fontosságát, a szegénység felszámolásának sürgető voltát, s mindezzel összefüggésben a nemzeti prioritások megváltoztatásá.. Kitért az egészségbiztosítás nélkül élő mintegy 29 millió amerikai helyzetére, s amellett érvelt, hogy ennek okát részben a nagy gyógyszergyártókban vélte megtalálni. Hillary Clinton - a Fox televízió műsorvezetőjének kérdésére válaszolva - elismerte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) meghallgatja őt is és néhány munkatársát is a hónapok óta húzódó, úgynevezett e-mail-ügyben, vagyis annak ügyében, hogy külügyminisztersége idején magánszervert használt hivatalos levelezése bonyolítására, s így esetleg bizalmas, titkos információk kerülhettek illetéktelenekhez. A volt külügyminiszter elmondta azt is, hogy sem őt, sem munkatársait hivatalosan nem értesítették arról, hogy nyomozás folyik ellenük.

Az amerikai diplomácia volt irányítója ismét kiállt amellett, hogy helyes volt 2011-ben a beavatkozás Líbiában, és helyes volt Moammer el-Kadhafi, líbiai vezető uralmának megdöntése, még akkor is, ha "nagyon sajnálja" mindazt, ami utána következett, , mégpedig azt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hatalmába kerítette Líbia egyes vidékeit.

Hillary Clinton és Bernard Sanders országos tévévitája alig pár órával előzte meg az előválasztásokat Michigan államban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.