Török-EU csúcs

Holland miniszterelnök: Törökországnak a nem szíriai menekülteket vissza kell fogadnia

Az unió továbbá azt várja Törökországtól: tegyen meg mindent, hogy partjairól ne induljanak útnak szír menekültek a tagországok felé.

2016.03.07 12:13MTI

Az unió azt várja Törökországtól, hogy fogadjon vissza minden, nem Szíriából származó menekültet és tegyen meg mindent, hogy partjairól ne induljanak útnak szír menekültek a tagországok felé - mondta Mark Rutte holland kormányfő Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt hétfőn.

Nagyon fontos, hogy Törökország készen álljon a nem szíriai menekültek visszafogadására - jelentett ki a holland miniszterelnök.

A török partokat elhagyó szíriai menekültek számát nullára kell csökkenteni. "Meglátjuk, milyen intézkedéseket lehet tenni ennek érdekében" - tette hozzá az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke.

Mark Rutte szerint szoros együttműködésre van szükség Törökországgal a migránsáradat csökkenése érdekében, mert véleménye szerint a jobb idő közeledtével a beáramlás újra növekedni fog.

Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők elindulását, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Mark Rutte aláhúzta, hogy fel kell számolni az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatokat is. "Jó esélyt látok az előrelépésre, de megfontoltnak kell lennünk" - fogalmazott a holland miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.