Menekültválság

Járványtól félnek a görög-macedón határon

12-14 ezresre becsülik azt a tömeget, mely feltorlódott Idomeninél, közülük 4 ezer gyerek. Pénteken is körülbelül ezren érkeztek a táborba.

2016.03.05 09:52MTI

Humanitárius katasztrófa robbanhat ki a görög-macedón határon, egyre többen félnek ettől. A macedónok visszatartják a folyamatosan érkező migránsokat, a görögök pedig nem merik visszavinni őket az ország belsejébe – hangzott el az M1 Híradójában.

Muci Attila, az MTVA görögországi tudósítója azt mondta: 12-14 ezresre becsülik azt a tömeget, mely feltorlódott Idomeninél, közülük 4 ezer gyerek. Pénteken is körülbelül ezren érkeztek a táborba.

Eddig azokat küldték vissza, akik 30 napnál tovább tartózkodtak Görögországban, illetve Törökországban, mondván, lett volna lehetőségük harmadik, úgynevezett biztonságos országban menedékjogot kérni. Péntek óta azonban azokat is visszaküldik, akik a sorozás elől menekülnek. Főként iraki-szíriai fiatalokról van szó, továbbá akik családegyesítés vagy tanulmányi célokból készülnek Nyugat-Európába.

Pénteken összesen 80 migráns léphette át a határt, mindegyikük egy félórás interjún esik át.  Tudósítónk jelentése szerint a migránsok megosztottak azt illetően, mit tegyenek. Tisztában vannak azzal, hogy ha áttörik a határt, rendőrségi ellenállásba ütközhetnek, illetve a szerb-macedón határon újabb akadályok várják őket.

Beszélt arról is, hogy az idomeni tábor átmeneti állomásnak épült, ahol a migránsok egy-két órát, legfeljebb 1-2 napot tartózkodnak. Emiatt most katasztrofális állapotok uralkodnak, a migránsok térdig járnak a szemétben, mindenhol ételmaradék.

Civil szervezetek szerint csak idő kérdése, mikor üt ki járvány. Egyébként pedig már most is sok a beteg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.