Ott a recesszió

Fehér Ház: az amerikai gazdaság súlyos kihívásokkal néz szembe

Az amerikai gazdaság súlyos kihívásokkal néz szembe, de bizonyosan magához fog térni, mondta Dana Perino, a washingtoni Fehér Ház szóvivője csütörtökön a gazdaság zsugorodásáról aznap közölt adatra reagálva.

2008.10.30 15:59MTI

Az Egyesült Államok hazai összterméke 0,3 százalékkal kisebb volt a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, jelentette be előzetes becslését a kereskedelmi minisztérium csütörtökön.

- A GDP most gyenge, de ez várható volt - mondta a szóvivő, aki szerint egy sor tényező közrejátszott a gazdaság lelassulásában.

A főbb elemek közé sorolta a harmadik negyedévben még rekord magas energiaárakat, a ingatlan- és a pénzügyi szektor zavarait, a két hatalmas hurrikánt, továbbá az elhúzódó Boeing-sztrájkot. Dana Perino közölte: a Bush-adminisztráció lépéseket tesz a gazdasági növekedés helyreállítására és a munkahelyteremtésre "jövő év elejéig".

- Miközben továbbra is komoly kihívásokkal nézünk szembe, még mindig az Egyesült Államok a legjobb hely üzletet kötni, olyan helyzetben vagyunk, hogy fel fogunk épülni - tette hozzá.

Mindkét nagy párt elnökjelöltje közleményben reagált a GDP csökkenésére. A demokrata párti Barack Obama szerint a visszaesés nem véletlen, hanem közvetlen következménye a Bush-kormány azon politikájának, amely a bankvilágot, a "Wall Streetet" az első helyre, a közembereket, a "Main Streetet" pedig az utolsó helyre tette.

Mint hozzátette: John McCain ezt a politikát támogatta az utóbbi nyolc évben, és ezt folytatná az elkövetkező négyben is. Obama szerint munkahelyteremtéssel kell növekedést elérni, és csökkenteni kell a középosztály adóit.

A republikánus elnökjelölt, John McCain viszont arra figyelmeztetett: Barack Obama csak felgyorsítaná ezt a veszélyes zsugorodási folyamatot, független elemzések szerint Obama politikája 6 millió munkahelyet tenne tönkre az elkövetkező évtizedben.

McCain azzal érvelt: ő új irányt szabna a gazdaságnak, egyebek mellett alacsonyabb adókkal és az állami kiadások felügyeletével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.