Az éhség nagy úr

Ételért könyörögve adták fel magukat a Boko Haram terroristái

Csontsoványra fogytak a szélsőséges csoport tagjai - köztük gyerekek és nők is voltak.

2016.03.02 16:17MTI

Ételért könyörögve megadta magát Nigéria északkeleti részén a Boko Haram terrorszervezet 76 tagja - közölte szerdán a hadsereg és egy polgári önvédelmi harcos.

Egy magas rangú katonatiszt elmondta, hogy a szélsőséges csoport tagjai, köztük gyerekek és nők, múlt szombaton a Borno szövetségi állam fővárosától, Maiduguritól nagyjából 100 kilométerre délkeletre lévő Gwozában adták fel magukat a hadseregnek.

A tájékoztatás szerint a Boko Haram jobb belátásra tért, csontsovány tagjait jelenleg a hadsereg maiduguri parancsnokságán tartják fogva. Mások is meg akarják adni magukat - mondta el az AP amerikai hírügynökségnek egy polgári önvédelmi harcos, aki segített a szélsőségeseket Maiduguriba kísérni.Az élelemhiány annak lehet a jele, hogy a nigériai hadseregnek lassan sikerül lezárnia az iszlamista szélsőségesek utánpótlási útvonalait.

A nigériai hadsereg szeptemberben és októberben is hírt adott arról, hogy a Boko Haram több tucat harcosa adta fel magát. Akik ezt önként megteszik, azok egy olyan programban vesznek részt, amely segíti őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

A Boko Haram hat éve küzd egy önálló iszlám állam megteremtéséért Nigériában, de harci tevékenysége a határon túlra is átterjed.

A terrorszervezetet a világ legveszélyesebbjének nyilvánították 2014-ben, erőszakcselekményeiben eddig 20 ezren vesztették életüket. A csoport tavaly hűséget fogadott az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetnek.

A 10 hónapja hivatalban lévő Muhammadu Buhari nigériai elnök a szélsőségesek elleni küzdelem részeként lecserélte a hadsereg vezetőségét, újabb katonákat állított szolgálatba, a Boko Haram elleni hadműveletet irányító parancsnokságot pedig a fővárosból, Abujából az északkeleti országrészben dúló lázadás szívébe, Maiduguriba helyezte át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.