Izrael

Újabb incidens a megszállt területeken

Egy palesztin meghalt, tíz másik megsebesült izraeli katonák és rendőrök közötti összetűzésben keddre virradóra az Izrael által megszállt területeken, a Jeruzsálem közelében fekvő Kalandíja menekülttábornál.

2016.03.01 10:07MTI

Az incidens előzménye volt, hogy egy katonai dzsip két izraelivel éjfélkor tévedésből behajtott a táborba.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy csoport palesztin kövekkel és gyújtópalackokkal dobálta meg a jármű utasait. A helyszínre rendőrségi és katonai erősítés érkezett, amelyet ugyancsak megdobáltak. Az izraeliek tüzet nyitottak a támadókra.

Az összetűzésben meghalt egy 22 éves palesztin, Ejad Omár Szajdia. Öt rendőr megsebesült, a dzsip két utasa végül sértetlen maradt.

Tavaly október elseje óta a megszállt területeken, valamint Jeruzsálemben és Izraelben kezdődött erőszakos cselekményekben 178 palesztin és 28 izraeli meghalt. A halálos áldozatok között egy amerikai, egy eritreai és egy szudáni állampolgár is van.

Az erőszakhullám kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén.

Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.