Illegális bevándorlás

Visszaszállítják a szerb-macedón határra azokat, akik nem léphetnek be Horvátországba

Az utóbbi napokban a sidi befogadóközpontban mintegy ötszáz olyan migráns torlódott fel, akinek nem megfelelőek a papírjai, ezért nem léphet be Horvátországba.

2016.02.29 11:31MTI

Megkezdődött azoknak a gazdasági bevándorlóknak az elszállítása a szerb-horvát határról, akik nem folytathatják útjukat az Európai Unió felé, a migránsokat ingyenes buszokkal viszik a szerb-macedón határra - értesült az újvidéki Magyar Szó című lapnak a horvát határnál tartózkodó helyszíni tudósítója hétfőn.

Az utóbbi napokban a sidi befogadóközpontban mintegy ötszáz olyan migráns torlódott fel, akinek nem megfelelőek a papírjai, ezért nem léphet be Horvátországba. Közülük 150-et hétfőn a macedón határra szállítottak a szerb hatóságok. A sidi központból senkit sem utasítanak ki, a bevándorlók önkéntesen kérhetik, hogy szállítsák vissza őket a szerb-macedón határra.

Siden van még az a majdnem kétszáz gazdasági bevándorló is, akit két héttel ezelőtt Szlovéniából Horvátországba, majd onnan Szerbiába toloncoltak vissza.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) információi szerint a horvát határ mellett mintegy ezer migráns várakozik, akik közül hétfőn még háromszázat szállítanak vissza a macedón határra.

A Magyar Szó beszámolója szerint a szerb-horvát határon a múlt héten mindennaposak voltak a tiltakozások, a migránsok kilátástalan helyzetüket látva kezdtek skandálásba, kiabálásba, elmondásuk szerint azonban nem akartak kitörni a tábor területéről, csak figyelemfelkeltés céljából hangoskodtak.

Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február közepén arról állapodtak meg, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken hívta fel a figyelmet arra, hogy Horvátország naponta csupán 500 migránst enged át. A Magyar Szó tudósítója szerint a horvát hatóságok egy-egy Horvátországba tartó vonat indulásakor 50-60 embert szűrnek ki, akik nem mehetnek tovább.

A szerb-macedón határ melletti Presevó befogadóközpontjában hétfőn ötszáz migráns érkezésére számítanak, akik folytathatják is útjukat Sid felé.

A migránsok a múlt hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.