Elfogadták

Száz igen a szíriai tűzszünetre

Csaknem száz felkelő csoport elfogadta a tűzszünetet, előtte a damaszkuszi rezsim is beleegyezett a fegyvernyugvásba, és a szíriai Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szárnya is támogatja a tervet.

2016.02.26 15:27MTI

Csaknem száz szíriai felkelő csoport beleegyezett abba, hogy két héten át tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a damaszkuszi kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva - jelentette be pénteken az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC).

A Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottság szerint 97 szervezet csatlakozik a helyi idő szerint éjfélkor életbe lépő tűzszünethez. A HNC szerint ezek a fegyveres csoportok létrehoztak egy közös katonai bizottságot is, amely figyelemmel kíséri majd a fegyvernyugvást.

A damaszkuszi rezsim is beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a tűzszünetet, amely ugyanakkor az ENSZ által terrorszervezetként meghatározott fegyveres szervezetekre, így az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front dzsihadistáira nem vonatkozik.

A szíriai Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szárnya, a YPG is támogatja a szombatra tervezett tűzszünetet - közölte csütörtökön Redur Kszelil YPG-szóvivő a Facebookon. Szerinte a Moszkva és Washington által meghirdetett fegyvernyugvásnak nagy jelentősége van, ugyanakkor a kurd milícia fenntartja magának a jogot arra, hogy az őt ért támadásokra választ adjon.

Az egyelőre megfeneklett béketárgyalásokhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint a fegyveres csoportok "túlnyomó többsége" vállalta, hogy tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.

Lavrov: Számos szíriai ellenzéki szervezet és támogatóik miatt nincs előrelépés

Nincs előrelépés a Szíriával kapcsolatos politikai párbeszédben számos szíriai ellenzéki szervezet és támogatóik miatt - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A politikus erről a Moszkvában tartott arab-orosz együttműködési fórumot követő sajtóértekezleten beszélt.

Hangoztatta, a bécsi folyamat keretében elfogadott politikai párbeszéd kérdésében nincs előrelépés. Úgy vélekedett, ennek oka egyes szíriai ellenzéki csoportokkal, illetve támogatóikkal kapcsolatos, amelyek arra törekszenek, hogy kiváltságos helyzetet alkudjanak ki maguknak, megerősítsék állásaikat, így biztosítva előnyt a többi csoporttal szemben.

Lavrov szólt arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan támogatja azt a határozatot, amelyben jóváhagyják az ellenségeskedés beszüntetését Szíriában. Hozzátette ugyanakkor, senki sem adhat százszázalékos garanciát arra, hogy a tűzszünetet tiszteletben tartják majd.

Az orosz külügyminiszter beszédében felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy tartózkodjanak a kétértelműségtől bármilyen szíriai B-tervvel kapcsolatban, és adjanak fel minden elképzelést, egy esetleges szíriai szárazföldi hadműveletre vonatkozóan.

Szergej Lavrov az arab-orosz együttműködési fórummal összefüggésben közölte azt is, hogy Oroszország liberalizálni készül a vízumkiadás rendszerét az arab országokkal. Oroszország ezen felül támogatja az arab országoknak azt a kezdeményezését, hogy Moszkvában létrehozzák az arab tudomány és kultúra központját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.