Zikavírus

Katonai offenzíva a szúnyogok ellen Kubában

Katonák járnak házról háza, hogy kifüstöljék az "ellenséget", mert az terjesztheti a zikavírust.

2016.02.24 20:36MTI
freedigitalphotos.net/SweetCrisis

Megkezdődött Kubában az országos katonai offenzíva a szúnyogok ellen: katonák járnak házról háza, hogy kifüstöljék az "ellenséget", mert az terjesztheti a zikavírust.

Raúl Castro kubai vezető még hétfőn harangozta be a műveletet és szólította fel országa lakosságát, hogy segítsen a szúnyoglikvidálással megbízott 9000 katonának és a 200 nemzeti forradalmi rendőrnek a küzdelemben.

Hasonló szúnyogöldöklésre már korábban is volt példa a szigetországban: akkor, amikor a zikát is leginkább terjesztő egyiptomi csípőszúnyog dengevírust szabadított a lakosságra, és megfertőzött több ezer kubait.

Akkor azonban csak egészségügyi dolgozók járták a házakat. Sok otthonba azonban nem jutottak be, mert a lakosság inkább választotta a szúnyogok jelentette fertőzésveszélyt, mintsem, hogy szagolja az irtószert, és nem engedte be "megszabadítóit".

Jó ürügy volt a lakóknak asztmára hivatkozniuk, vagy légzőszervi allergiára, a szúnyogölők pedig megértőknek bizonyultak, mivel nem volt nagy kedvük a hadműveletekhez. Így aztán jó pár lakásra, vagy házra kitették a "szúnyogirtás elvégezve" jelet, és továbbálltak a szomszédba.

Ez a fegyelmezetlenség azonban úgy tűnik, már a múlté. A mostani hadjárat katonái nem csupán rovarirtó permetezőkkel vannak felfegyverkezve, hanem bírságolási felhatalmazással is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kubában egyelőre nem regisztráltak zikavírusos megbetegedést, de az nagy valószínűséggel az egész amerikai földrészen tovaterjed - Chile és Kanada kivételével.ű

Becslések szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma a kontinensen, melyen a zikaláz 2014 februárjában mutatkozott először. Feltételezések szerint a vírus kóros kisfejűséget okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Ennek ellenére akadnak kubaiak, akik üdvözlik a szúnyogok ellen kezdett hadjáratot és annak mellékeredményeit. Havanna óvárosában eddig dombokban állt a szemét, mert a szállítók hetekig, néha hónapokig nem vitték el. A kormány nem törődött a gonddal, így azután a lakosság zöme sem.

"Borzasztó, ahogy az emberek kihajigálták a szemetüket otthonaikból az utcákra" - idézett az AP amerikai hírügynökség egy 51 éves asszonyt. "Most viszont nagyon igyekeznek. Felszedik a szemetet, kitisztítják eldugult lefolyóikat, igazán buzgók" - mondta a nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.