Illegális bevándorlás

Szlovén katonák szerdától részt vesznek országuk határainak védelmében

Szerdától ideiglenesen nyolcvan szlovén katona is védi az ország határait az illegális bevándorlókkal szemben a szlovén parlament két nappal korábbi döntése értelmében.

2016.02.24 17:46MTI

Koper, Novo mesto, Celje és Maribor körzetében a rendőri erőkkel közösen a katonaság is intézkedhet a migránsokkal szemben: feltartóztathatják és igazoltathatják őket.

Nagyobb emberáradat esetén irányíthatják a tömeget, ideiglenesen korlátozhatják mozgási szabadságukat, sőt a tömeget akár fel is oszlathatják, és önvédelemből erőszakot is alkalmazhatnak.

A szlovén parlament hétfői rendkívüli ülésén több mint kétharmados többséggel engedélyezte a hadsereg ideiglenes bevetését az ország határain, és rendőrségi jogosítványokkal ruházta fel a katonaságot a migránsáradat szabályozása érdekében. A rendőröknek segítő katonák számát attól függően határozzák meg, hogy mekkora migrációs hullámmal néznek szembe.

A rendőrség igazgatósága bejelentette: további 600 tartalékos rendőrt is behívnak, hogy az ország belsejében ellenőrizzék az illegális migrációs folyamatokat.

A görög-macedón határon bevezetett, szigorított eljárások miatt az elmúlt három napban nem érkezett egyetlen migráns sem Horvátországból Szlovéniába. Ljubljana ugyanakkor felkészül arra a lehetőségre, hogy Németország és Ausztria további migránsokat toloncol vissza az országba. Az elmúlt tíz napban Ausztria 400 - Közel-Keletről érkezett - bevándorlott küldött vissza Szlovéniába, többségüket Ljubljana még nem tudta elszállásolni.

Ausztria múlt péntektől naponta 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát.

Annak ellenére, hogy Miro Cerar szlovén miniszterelnök korábban többször is kijelentette, Szlovénia biztonságos ország, és állampolgárainak nem kell félniük a migránsoktól, az elmúlt napokban is folytatódtak a tiltakozások Logatec, Kranj és Sencur településeken a kormány által tervezett befogadótábor létrehozása ellen.

Borut Pahor szlovén államfő szerdán a STA szlovén hírügynökségnek adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy az idegengyűlöletet és a migránsokkal szembeni ellenállást csak hatékony és közös uniós politikával lehet megállítani.

A menekültválságra azokban az országokban kell megoldást találni, ahonnét a migránsok érkeznek - vélekedett Pahor, egyúttal hozzátette: amennyiben ez elmarad, fokozódni fog a migránsellenesség az Európai Unió országaiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.