Tiltakozás

Netanjahu felesége miatt nem utazhatott a kormánygéppel az izraeli igazságügy-miniszter

Benjámin Netanjahu kormányfő feleségének, Sara Netanjahunak a tiltakozása miatt nem utazhatott az izraeli kormánydelegációval Berlinbe a február közepi német-izraeli közös kormányülésre Ajelet Saked igazságügy-miniszter és kísérete.

2016.02.23 11:46MTI

Az ügy miatt a kormányzat átláthatóságát és tisztaságát ellenőrző egyik izraeli civil szervezet hétfőn azt követelte a pénzügyminisztériumtól, hogy fizettesse ki a külön utazás miatti extra költségeket a felelősökkel.

A legújabb, Sara Netanjahuval kapcsolatos ügy vasárnap a Maarív című lap tényfeltáró cikke nyomán robbant ki. Az írásból kiderült, hogy a kormányfő feleségének személyes ellenszenve miatt eredetileg meg sem hívták az igazságügy-minisztert Berlinbe a közös kormányülésre, noha tárcája élén fontos szerepet játszik a két ország kapcsolataiban.

Egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú izraeli diplomata szerint Heiko Maas német igazságügy-miniszter kifejezetten ragaszkodott izraeli kolléganője jelenlétéhez, és ezért Jeruzsálem mégis kénytelen volt Ajelet Sakedet és kíséretét is a delegáció részévé tenni.

Saked tavaly decemberben kifejezetten jó kapcsolatot alakított ki a német igazságügyi tárca vezetőjével, amikor a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 50. évfordulóján egy küldöttség élén Berlinben járt. Tárgyalásaik eredményeképpen több jogi egyezményt készültek aláírni, és Maas személyesen akart találkozni izraeli partnerével a további együttműködés érdekében.

A férjét mindenhová, és így Berlinbe is elkísérő Sara Netanjahu nyomására Saked a Maarív szerint csak azzal a feltétellel tarthatott a delegációval, ha nem utazik a kormány különgépén, hanem maga jut el a német fővárosba.

Az igazságügy-miniszter engedelmeskedett, és ezért minisztériumának igazgatójával és személyi asszisztensével az El Al menetrendszerű járatán repült. A Maarív szerzője szerint a miniszter a szégyenteljes valóság leplezése végett utazott egy nappal korábban, és ezért kreált magának egy fölösleges napirendet erre a napra.

A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párthoz tartozó, 39 éves Ajelet Saked villamosmérnöki, valamint számítástechnikai mérnöki diplomával rendelkezik, és két évig Benjámin Netanjahu irodavezetője volt. Ezt a munkáját 2008-ban Naftali Bennettel együtt viharos körülmények közepette hagyta ott, mert viszályba keveredett a miniszterelnök feleségével, Sara Netanjahuval.

Egy izraeli bíróság február elején jelentős összegű kártérítést állapított meg Meni Naftalinak, a miniszterelnöki rezidencia volt gondnokának, mert az ítélet szerint Sara Netanjahu túlzott követeléseket támasztott az alkalmazottakkal szemben, megalázta őket és dührohamokat rendezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.