Nagy-Britannia

Elítélt gyilkosok százait engedhetik szabadon

Évtizedekig félreértelmezett egy törtvényt a brit legfelsőbb bíróság.

2016.02.19 07:57ma.hu
freedigitalphotos.net/worradmu

Azokat is elítélték gyilkosság miatt, akiknek "csak" tudomásuk volt egy tervezett bűncselekményről, ám nem szóltak róla senkinek. A csütörtöki döntésnek megfelelően több száz gyilkosságért elítélt rab fellebbezhet amiatt, hogy gyilkosságban való részvétellel vádolták őket.

Ötszáz elítélt gyilkos fellebbezhet a tévesnek ítélt törvényértelmezés miatt Nagy-Britanniában - írta a The Sun brit napilap online portáljára hivatkozva a Hirado.hu.

A brit legfelsőbb bíróság egyhangú döntése után minden bizonnyal kérelmek százai fogják elözönleni a fellebbviteli bíróságot.

Az öt bíró egyértelműen hibás eljárásoknak nevezte azt a több száz esetet, amikor a vádlottaknál a halálos eredmény bekövetkezésének előrelátását bűnrészességként értelmezték.

A legfőbb bíróság elnöke szerint az előrelátás ténye nem vonzza maga után automatikusan a bűncselekmény segítését és ösztönözését, erről az esküdtszéknek kell meghoznia a döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.