V4-csúcs

Orbán: szükség van a második védvonal létrehozására

Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség.

2016.02.15 19:56MTI

Ezt jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Prágában, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek rendkívüli találkozóját követő sajtóértekezleten.

Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre - szögezte le a magyar kormányfő.

A találkozón a macedon elnök és a bolgár kormányfő is részt vett.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Gjorge Ivanov macedón államfő, Bohuslav Sobotka cseh, Bojko Boriszov bolgár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a rendkívüli visegrádi kormányfői találkozó után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2016. február 15-én. A tanácskozás fő témája a migrációs válság volt. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

"A mi álláspontunk továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani" - fejtette ki a magyar kormányfő. Szerinte azonban Törökország és Európa közötti védvonal nem működik, a migránsáradatot eddig nem sikerült megállítani. "Az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy ez nem sikerült, ezért logikailag és a politikai felelősségből következik, hogy egy második védelmi vonalról is eszmét kell cserélnünk" - szögezte le.

"Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre" - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy "a 2016-os év legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció kérdése lesz, ezért a prágai V4-es csúcstalálkozónak ez volt a legfőbb témája"

A kormányfő megjegyezte: az Európa körüli országokban ma a számítások szerint 38,5 millió belső menekült él, s "ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányában" - jegyezte meg.

Rámutatott, hogy Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák. "Segítséget ehhez nem kapunk, de megvédjük Európát ennek a népmozgásnak a terhétől" - mondta a miniszterelnök.

A találkozón a macedon elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Orbán Viktor szerint mindkét ország a migrációs válság kezelésében helytállt, ezért Magyarország támogatja Bulgária felvételét a schengebi övezetbe és Macedóniának is fel kellene ajánlani a uniós tagságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.