Illegális bevándorlás

A szlovén határról visszafordított migránsok közül többen a zágrábi vasútállomáson bukkantak fel

25 szíriai, algériai és marokkói bevándorló töltötte a szerda éjszakát a pályaudvaron.

2016.02.03 14:57MTI

Miután Szlovénia csak azokat a menekülteket engedik be területükre január közepétől, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, a határról visszafordítottaknak egy hónapjuk van arra, hogy elhagyják Horvátországot, közülük többen azonban a zágrábi vasútállomáson bukkantak fel - derült ki a horvát közszolgálati televízió (HRT) szerdai híradásából.

A HRT újságírója kéttucatnyi migránsra bukkant a zágrábi vasútállomáson. A helyszíni tudósítás szerint 25 szíriai, algériai és marokkói bevándorló töltötte a szerda éjszakát a pályaudvaron. Miután a szlovén határőrség nem engedte be őket Szlovéniába, gyalog indultak el a breganai határátkelőről Zágrábba.

A köztévé tudósítója a migránsoktól azt is megtudta, hogy a horvát határőrség irányította őket a vasútállomásra, és kiállított számukra egy ideiglenes tartózkodási engedélyt is, amely szerint egy hónapon belül el kell hagyniuk Horvátországot.

Az elmúlt néhány napban több ilyen eset is történt, és várhatóan a jövőben még többen lesznek azok, akik nem léphetik át a horvát-szlovén határt - hangzott el a híradásban.

A televízió munkatársa négy afganisztáni bevándorlóval is beszélt, akik - elmondásuk szerint - már öt napja tartózkodnak a horvát fővárosban. Zágrábi önkéntesekből álló szervezetek azon dolgoznak, hogy ideiglenes szálláshelyet találjanak számukra.

A tudósításból ugyanakkor nem derült ki, hogy a Közel-Keletről érkezett bevándorlók hogyan kerültek a Zágrábot Ljubljanával összekötő breganai határátkelőre. A szerb-horvát határt Sidnél átlépő migránsokat ugyanis a horvát hatóságot egyenesen az északabbra lévő szlovéniai Dobovára szállítják vonattal, miután a bródi tranzitközpontban regisztrálják őket.

A horvát kormány a napokban harminc százalékkal csökkentette a migránsok ellátására szánt költségeket, így a bródi befogadóállomáson sem az ott dolgozó önkéntesek, sem a migránsok nem kapnak meleg ételt.

A horvát belügyminisztérium újabban honlapján már nem közöl adatokat a bevándorlók számáról. A Vecernji List című horvát napilap a rendőrségre hivatkozva azt írta, azért nem jelentetnek meg számokat a bevándorlókról, mert már nincs iránta érdeklődés, de külön kérésre tájékoztatást nyújtanak azoknak, akik ezt igénylik.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 442 870 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt hétfőn 716, kedden 765 migráns lépte át. Idén eddig összesen 64 266 volt az átlépők száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.