Illegális bevándorlás

Porosenko: Oroszország információs háborút indított Németország ellen

"Az orosz propaganda miatt most már mindenki ismeri a Lisa-ügyet".

2016.02.03 12:00MTI

Oroszország információs háborút indított Németország ellen - mondta Petro Porsenko ukrán államfő egy szerdai német lapinterjúban.

Az ukrán elnök a Bild című lapban megjelent interjúban annak a 13 éves orosz származású berlini német lánynak az ügyével kapcsolatban, aki azt állította, hogy úgynevezett délies kinézetű férfiak elrabolták és megerőszakolták, majd kiderült, hogy nem mondott igazat, elmondta, hogy "az orosz propaganda miatt most már mindenki ismeri a Lisa-ügyet".

Németország számára ez a "félelmetes propaganda" új jelenség, Ukrajna viszont már másfél éve ismeri az eljárást, amely abból áll, hogy az "orosz média" olyan sokszor "ismétel hazugságokat", hogy az "emberek elkezdik elhinni" - mondta Petro Porosenko.

A Lisa-ügy azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "Németország ellen is megindította információs háborúját". Ez "Oroszország hibrid háborúja", amely ellen "közösen harcolnunk kell, hiszen az igazság a mi oldalunkon van" - mondta Petro Porosenko.

Hozzátette, hogy fel kell építeni egy orosz nyelvű európai tévécsatornát, hogy az orosz nyelvű emberek ne csak azzal találkozzanak a sajtóban, amit az "orosz állami média" bemutat.

A kelet-ukrajnai válságról szólva kiemelte, hogy a "nyílt háború" veszélye nagyobb, mint 2015-ben, és Oroszország a válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodások egyetlen pontját sem tartja be.

Az interjúban említett berlini lány január 11-12-én nagyjából 30 órára eltűnt. Emberrablásról és nemi erőszakról számolt be, amikor előkerült, a hatóságok azonban mobiltelefonja készülékadatai alapján megállapították, hogy egy 19 éves barátjánál töltötte a kérdéses, január 12-re virradó éjszakát. Szexuális bűncselekményre utaló jeleket nem találtak, és a fiatalembert csupán tanúként hallgatták meg. A lány azért távozott otthonról, hogy elrejtőzzön szülei elől, akiket bekérettek az iskolába, hogy tájékoztassák őket a gyermekükkel kapcsolatos gondokról.

Német sajtójelentések szerint az orosz sajtó jelentős terjedelemben foglalkozott az üggyel, azt sugallva, hogy menedékkérők Berlinben elraboltak és megerőszakoltak egy orosz származású német lányt, a hatóságok pedig eltusolják az ügyet, hogy ne veszélyeztessék Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.