Ukrán válság

A luxembourgi bíróság megsemmisítette a szankciókat öt ukrán politikus ellen

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében elrendelte a több ukrán politikus, köztük Mikola Azarov volt miniszterelnök ellen hozott, vagyonbefagyasztással járó uniós szankciók megsemmisítését a 2014. március 6-tól 2015. március 5-ig tartó időszak tekintetében.

2016.01.28 12:17MTI

Az ügy előzménye, hogy a 2013 végén kezdődött ukrajnai válságra reagálva az Európai Unió március 5-én befagyasztotta az ukrán állami vagyon hűtlen kezeléséért felelősként azonosított személyek pénzeszközeit és gazdasági erőforrásait.

A szankciós listára többek között felvették Mikola Azarov volt ukrán kormányfőt és a fiát, Olekszijt, Szerhij Arbuzov exminiszterelnököt, Eduard Sztavickij egykori energetikai minisztert és Szerhij Kljujev volt parlamenti képviselőt, mivel velük szemben az állami pénzeszközök hűtlen kezelésével és az Ukrajnából való jogellenes kivitelükkel összefüggő bűncselekmények miatt előzetes nyomozások voltak folyamatban Ukrajnában.

A csütörtökön kihirdetett ítéletében a luxembourgi székhelyű törvényszék megállapítja, hogy az Európai Unió kizárólag az ukrán legfőbb ügyészség 2014. március 3-i levele alapján rendelte el a vagyonbefagyasztást az öt ukrán politikus ellen, ez a levél azonban nem szolgált részletekkel a velük szemben felrótt vádakról.

A törvényszék ezért helyt adott az öt személy keresetének és megsemmisítette a jegyzékbe vételüket, az ügyben eljáró bírók szerint ugyanis nem állapítható meg valamely személy felelőssége kizárólag abból az indokból, hogy vele szemben egy harmadik országban előzetes nyomozást folytatnak.

A döntés ellenére az öt felperes közül négynek - Azarovnak, Arbuzovnak, Kljujevnek és Sztavickijnek - legalább március 6-ig továbbra is zárolva lesz a vagyona az EU-ban, az unió ugyanis tavaly egy évvel meghosszabbította az ellenük elrendelt büntetőintézkedéseket, de immár nem az ukrán ügyészség levele alapján.

Mikola Azarov volt az, aki miniszterelnökként 2013. november 21-én bejelentette, hogy kormánya leállítja Ukrajna európai uniós társulásának felkészülési folyamatát. Ez indította el az először csak európai integrációt, majd teljes hatalomváltást követelő Majdan-tüntetéseket Kijevben. Azarov - akárcsak Viktor Janukovics, a tüntetések nyomán hivatalából eltávolított exállamfő - jelenleg Oroszországban tartózkodik, és egyes hírek szerint a jelenlegi kijevi vezetés megbuktatására szervezkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.