Iszlám Állam ellen

Washington harcba hívja a NATO-t

Az Egyesült Államok azzal a kérelemmel fordult a NATO-hoz, hogy segítse AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia elleni harcot.

2016.01.28 12:11MTI

Az észak-atlanti szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg brüsszeli sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a katonai szervezet jelenleg vizsgálja a kérelmet. A NATO-főtitkár elmondta, hogy a tagországok védelmi miniszterei február eleji találkozójukon meg fogják vitatják a kérdést, a lehetséges szerepvállalásra vonatkozó döntésnek azonban nincs konkrét határideje.

Noha a NATO-országok, és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, az észak-atlanti szövetségnek ez lenne az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.

Stoltenberg: a NATO-országok többségében emelkednek a védelmi kiadások

A NATO csütörtökön kiadott 2015. évi jelentése szerint a tavalyi évben a szövetség huszonnyolc tagállama közül tizenhatban nőttek a védelmi kiadások. "Az európai szövetségesek katonai kiadásainak csökkenése gyakorlatilag megállt" - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára Brüsszelben.

A tagállamok korábban vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt 2014-ben három, tavaly azonban már öt NATO-ország - az Egyesült Államok, Észtország, Görögország, Lengyelország és Nagy-Britannia - teljesítette.

"A tavalyi évben elindultunk a jó irányba" - mondta Stoltenberg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.