Háromnapos vita után

Bizalmat szavazott a montenegrói parlament a kormányfőnek

A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt.

2016.01.28 07:30MTI

Bizalmat szavazott szerdán a montenegrói parlament Milo Djukanovic kormányfőnek.

A montenegrói állami televízió (RTCG) beszámolója szerint a háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt.

A bizalmatlansági indítványt Milo Djukanovic kormányfő nyújtotta be önmaga ellen azt követően, hogy a balkáni ország decemberben meghívást kapott a NATO-ba, és egyre nőtt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között.

A Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) - főleg gazdasági kérdések miatt - vitába keveredett legjelentősebb koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (SDP), és 18 év után a két tömörülés útjai szétváltak, így nem volt biztos, hogy a 81 fős törvényhozásban meglesz-e a kellő számú támogató szavazat. Az SDP nélkül Milo Djukanovic csak 39 képviselő támogatását tudhatta magáénak, így nagyon jól jött neki, hogy maga mellé tudta állítani az ellenzéki Pozitív Montenegró (Pozitivna Crna Gora) nevű párt négy képviselőjét.

A miniszterelnök a kis párt javaslatát figyelembe véve felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy - a politikai válság megoldása érdekében - csatlakozzanak a kormányhoz. Ígérete szerint az ellenzékiek a belügyi, a munkaügyi, a mezőgazdasági és a pénzügyminisztériumban tölthetnének be miniszteri vagy miniszterhelyettesi tisztségeket, illetve egy miniszterelnök-helyettesi pozíció is az övék lenne.

A montenegrói kormányt 2012. december 4-én választották meg, elemzők szerint pedig Milo Djukanovic bizalmatlansági indítványának célja az volt, hogy a politikus az év második felében esedékes választások előtt felmérje az erőviszonyokat.

Milo Djukanovic rövid megszakításokkal 25 éve vezeti a 650 ezres lakosságú, 2006-ban függetlenné vált országot miniszterelnökként vagy köztársasági elnökként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.