Káosz

Kicsit durvább a párizsi Uber-ellenes taxistüntetés a miénknél

Kitört az Uber-taxi háború Franciaországban is. A taxis demonstráció tagjai autósblokádot vontak Párizs és Marseilles köré, emellett a légiforgalomban is sztrájkolnak. Több tucat repülő járatot is töröltek, a taxisok pedig elállták a repülőterekhez vezető utakat.

2016.01.26 14:35ma.hu


TAXI PROTESTERS CLASH WITH FRENCH POLICE

Tear gas & chaos as taxi drivers lead anti-#Uber protest in #Paris

Közzétette: In the NOW - 2016. január 26.

A párizsi rendőrség azt ajánlotta az autósoknak, hogy ne közlekedjenek a megszokott útvonalakon, a körgyűrűre pedig semmilyen körülmények között se hajtsanak rá.

A légi forgalom is megbénult, minden ötödik járatból egy nem közlekedik. A taxissztrájknak köszönhetően pedig nem lehet eljutni a repterekre, a párizsi Charles de Gaulle és Orly reptér mellett Toulouse, Marseilles és Bordeaux légikikötője is nehezen megközelíthető.

Rengeteg sztrájkra kell felkészülni franciáknak és az országba látogató turistáknak. A taxisokon és a légiforgalmi irányítókon kívül a köztisztviselők és a tanárok is tiltakozó akciókat szerveznek.

A francia utakon az Uber-taxi ellentét többfelé erőszakba torkolt. A rendőrség összesen húsz embert tartóztatott le, mivel gumiabroncsokat gyújtottak fel és több helyen volt dulakodás is.A vezetők az Uber és más, nem engedélyhez kötött utasszállító szervezetek ellen tiltakoznak, kedd délután pedig tömegesen készülnek a pénzügyminisztérium előtt gyülekezni. A francia taxisok szervezetének szóvivője a kormányt okolja a taxisok helyzete miatt, véleménye szerint szabályok betartása nélkül sosem érezhetik biztonságban magukat a taxisok.

Könnygázgránátokat is bevetettek a taxisok ellen, amikor  megpróbáltak "elfoglalni" egy nyolc sávos autópályát. Hajnalban gumiabroncsokból raktak "tábortüzet", de a francia tűzoltók hamar megoldották a szituációt. A francia tüntetők spanyol és belga kollégáikkal együtt vonultak az utcákra országszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.