Szélsőségesek

Először ítéltek el Koszovóban külföldi harcokban részt vevőket

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Koszovóban két férfit, mert az an-Nuszra Front nevű szélsőséges iszlamista szervezet soraiban harcoltak.

2016.01.20 17:40MTI

Ez az első eset, hogy külföldi harcokban részt vevő zsoldosokat ítéltek el - számolt be az ítélethirdetésről honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap szerdán.

Az elítéltek 2013-ban harcoltak a szervezet oldalán Szíriában.

Annak ellenére, hogy a balkáni térségből a legtöbben Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából csatlakoznak külföldi, főleg közel-keleti katonai vagy félkatonai alakulatokhoz, és Koszovóban több gyanúsítottat is őrizetbe vettek már, korábban egyetlen ítélet sem született.

Koszovóban tavaly márciusban fogadták el azt a törvényt, amely tiltja a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvételt. A jogszabály 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Koszovó területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.