Alapjogokért Központ

Illegális bevándorlás: kétkulacsos politikát folytat az Európai Bizottság

Az Európai Bizottságnak el kellene döntenie, hogy az Európába irányuló emberáradat megállításán, vagy "még több, idegen kultúrában szocializálódott embert betelepítésén" dolgozik.

2016.01.12 20:36MTI

Az Alapjogokért Központ szerint "kétkulacsos politikát" folytat az unió végrehajtó hatalmát gyakorló Európai Bizottság, amelynek el kellene döntenie, hogy az Európába irányuló emberáradat megállításán dolgozik, vagy "még több, idegen kultúrában szocializálódott embert szeretne betelepíteni" a kontinensre.

A szervezetnek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztettek arra, hogy a tavaly november végén az unióval kötött megállapodás értelmében - pénzügyi támogatásért cserébe - a török kormány vállalta, hogy határainak megerősítésével érdemben csökkenti az Európába érkező illegális migránsok számát.

Az Alapjogokért Központ üdvözlendőnek tartja, hogy a héten a bizottság holland alelnöke, Frans Timmermans Ankarába utazott, hogy személyesen ellenőrizze a megállapodás betartását. Ugyanakkor a testület még mindig "kétkulacsos politikát" folytat: továbbra sem hagyott fel azon tervével, hogy több százezer migránst telepítsen be az unióba közvetlenül Törökországból - tették hozzá.

Azt írták: a tömeges migráció okozta válság kezeléséhez mindenképpen szükséges az együttműködés Törökországgal. Azon szíriai állampolgároknak ugyanis, akik valóban a háború elől menekülve keresnek átmeneti menedéket, Törökország az első biztonságos ország, amely képes arra, hogy garantálja szabadságukat és biztonságukat.

Ezért az Európai Uniónak minden szükséges segítséget meg kell adnia a török kormánynak ahhoz, hogy garantálni tudja az országba menekülők átmeneti védelmét. Ez a segítség azonban semmiképpen sem jelentheti azt, hogy az unió migránsokat vegyen át Törökországtól - hangsúlyozták.

Felidézték, hogy a tavaly megkötött megállapodás értelmében az unió hárommilliárd euró támogatást nyújt a török kormánynak, amiből az jobb életkörülményeket biztosít a Törökországban lévő menekülteknek, és vállalta azt is, hogy határvédelmének megerősítésével visszatartja az unióba illegálisan igyekvőket. Ugyanakkor továbbra is érvényben van az Európai Bizottság által december közepén elfogadott terv, amelynek értelmében - a kötelező kvótákban előírtakon túlmenően - több százezer szíriai állampolgárt vennének át nyugat-európai országok Törökországból.

Az Alapjogokért Központ szerint a bizottságnak "végre egyszer és mindenkorra el kellene döntenie", hogy a bevándorlás megállításán, vagy még több ember betelepítésén dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.