Bild-interjú

Ha eljön az ideje, Putyin menedéket nyújthat Aszadnak

"Aki mégis le akarja becsülni Oroszország jelentőségét a világon, az csak magát és országát akarja felnagyítani. Ez hiba".

2016.01.12 08:46MTI
Forrás: Youtube

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárta ki, hogy menedéket nyújtson Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, de ez a kérdés szavai szerint még túl korai, az idő még nem érett meg rá, írja az MTI.

Putyin a német Bildnek adott interjúban azt mondta: Aszad nem a saját népe ellen harcol, hanem azok ellen, akik fegyverrel törnek a kormányra. Ha eközben a polgári lakosság is szenved, az nem a szíriai elnök hibája. Aszad ugyanakkor sokat hibázott a konfliktus során. A szíriai elnök orosz támogatása azonban nem jelentheti azt, hogy minden a régiben maradhat. Putyin szerint alkotmányreformot kell végrehajtani, majd ki kell írni az előre hozott elnökválasztást. "Nem akarjuk, hogy Szíria úgy végezze, mint Irak vagy Líbia" - mondta az orosz elnök.

Putyin hazugságnak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz légierő gépei Szíriában Bassár el-Aszad mérsékelt ellenfeleit is támadják. Az állítólagos videofelvételek erről jóval azelőtt készültek, hogy az orosz légierő megkezdte volna szíriai bevetését, mondta Putyin.

Oroszország nem törekszik szuperhatalmi szerepre, mert az túl drága és szükségtelen lenne, hangoztatta az orosz elnök. Putyin ugyanakkor elutasította a regionális hatalom fogalmát is (Barack Obama amerikai elnök nevezte így Oroszországot). "Aki mégis le akarja becsülni Oroszország jelentőségét a világon, az csak magát és országát akarja felnagyítani. Ez hiba" - jegyezte meg.

Oroszország kész együttműködni a NATO-val, ok és alkalom lenne is rá elég, olvasható az interjúban. Putyin szerint ez azonban olyan, mint a valós életben, a boldog szerelem az, amelyet viszonoznak. "Ha nem akarnak velünk együttműködni, hát akkor nem".

Putyin jelezte, hogy kész ismét részt venni a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G8 csoport találkozóin, mert azok - mint fogalmazott - mindent egybevéve nagyon hasznosak voltak, s mindig jó az, ha megismerik az eltérő véleményeket és meghallgatják Oroszországot. Tavaly a Krím félsziget bekebelezése után felfüggesztették Oroszország részvételét a csoportban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.