Obama utolsó évértékelője

Az amerikai elnök derűlátó, a beszéde is az lesz

Elnökségének utolsó évértékelő beszédét tartja kedd este - helyi idő szerint kilenc órakor - az amerikai elnök.

2016.01.11 19:11MTI

Kabinetfőnökének előzetes közlése szerint Barack Obama derűlátó beszédre készül. A kezdődő előválasztások miatt az általában megszokottnál pár héttel korábban mondja el évértékelő - vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik: az Unió helyzetéről szóló - beszédét Barack Obama.

A helyi idő szerint este kilenckor, televíziós élő adásban is közvetített beszédben az elnök - kabinetfőnöke, Denis McDonough előzetes tájékoztatása szerint - nem elsősorban a törvényhozásban tervezett további teendőkről beszél majd, hanem az Egyesült Államok jövőjéről. Ahogyan McDonough fogalmazott az NBC televízió "Találkozás a sajtóval" című vasárnapi műsorában: "nagy, optimista, általános képet hallunk majd Amerika jövőjéről".

Ugyanakkor a beszéd részben visszatekintés is lesz a múltra: Obama ugyanis utal majd a 2008-as elnökválasztási kampányára, amelynek emblematikussá vált jelszava volt a "Remény és változás" szlogen, és amelynek eredményeként először irányíthatta az Egyesült Államokat afro-amerikai politikus. Az elnöki évértékelés középpontjában mindazonáltal nem a múlt, hanem a gazdasági irányváltás áll majd, amelyet az elmúlt nyolc évben az Obama-kormányzat végrehajtott. Az elnök ugyanis - McDonough szavai szerint - szeretné elkerülni azt a látszatot, mintha hivatalban töltött utolsó hónapjaiban "béna kacsa" lenne, aki nem képes megvalósítani legfontosabb elképzeléseit.

A beszéd, mint valamennyi elnöki évértékelő beszéd, a Kongresszusban hangzik majd el, s jelen lesznek a képviselőház és a szenátus tagjai, a kormányzat más, magas rangú tisztségviselői, valamint az Egyesült Államokban alkotmánybíróságként működő szövetségi Legfelső Bíróság és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjai is. A first lady mellett pedig meghívott vendégek foglalnak majd helyet.

Az évértékelő beszéd alkotmányos kötelezettsége valamennyi amerikai elnöknek. Hagyománya az első amerikai elnök, George Washington idejéig nyúlik vissza, s az amerikai alkotmány második bekezdésének harmadik cikkelye fogalmazza meg, hogy "az elnöknek időről-időre tájékoztatnia kell a Kongresszust az Unió állapotáról és figyelmébe kell ajánlania azokat az intézkedéseket, amelyeket szükségesnek ítél".

Az első évértékelő beszédet George Washington tartotta 1790-ben. Amikor Thomas Jefferson lett az elnök, ő változtatott: a szóban elmondott beszéd helyett írásban készített jelentést és utódai 112 éven keresztül ezt a gyakorlatot követték. Woodrow Wilson tért vissza a Kongresszusban elmondott beszéd szokásához. (William Henry Harrison és James Garfield volt az a két elnök, aki nem élte meg, hogy elküldhesse az Unió állapotáról szóló üzenetét a Kongresszusnak.)

Ahogy a világ változott, úgy változtak az évértékelő beszédek is. Calvin Coolidge elnök elsőként mondta üzenetét rádióban is, Harry Truman pedig az első volt, akinek beszédét a televízió is közvetítette.

Azokban az években, amelyekben új elnököt iktatnak be, a távozó elnök még utolsó évértékelő beszédet készíthet, de Jimmy Carter 1981-es hasonló eljárása - írásban benyújtott beszéde - óta erre nem volt példa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.