Terrorveszély

Madridban is tartanak a szilveszteri terrortámadásoktól

A madridi önkormányzat döntése értelmében biztonsági okokból a szokásosnál jóval kevesebben, 70 ezer helyett csupán 25 ezren ünnepelhetik a szilvesztert Madrid főterén, a Puerta del Solon. A korlátozó intézkedések szerda este lépnek érvénybe.

2015.12.30 14:41MTI
You Tube screenshot

Madridban minden évben tízezrek gyűlnek össze a téren, ahol közösen várják, hogy az egykori királyi postahivatal toronyórája elüsse az éjfélt, és a spanyol szokásoknak megfelelően, minden óraütésre egy-egy szőlőszemet bekapva biztosítsák a szerencséjüket az új esztendőre.

Idén ezt azért tehetik meg az eddiginél kevesebben, mert a madridi önkormányzat a bárok és diszkók vendégeinek létszámára vonatkozó korlátozását kiterjesztette erre a szilveszteri szabadtéri programra is.

Az intézkedés előzménye egy 2012-ben bekövetkezett tragédia: öt fiatalt taposott halálra a tömeg egy nagyszabású halloweeni rendezvényen a Madrid Arenában. 2014 januárja óta a szórakozóhelyeken négyzetméterenként csak két ember tartózkodhat, mert a kiürítési terv ennyit engedélyez.

Ugyanezt az elvet alkalmazzák most a Puerta del Solon is, ahol csak annyian ünnepelhetnek, amennyien incidens esetén biztonságosan és gyorsan el tudják hagyni a helyszínt - indokolta döntését az önkormányzat.

Ennek érdekében a térre vezető 10 utca közül hatot lezárnak és menekülési útvonalként tartanak fenn, a négy szabadon hagyott utcán pedig rendőrök ellenőrzik az érkezőket, hogy ne legyen náluk petárda, üveg, vagy bármilyen fegyverként használható tárgy. A rendre 600 rendőr vigyáz, rajtuk kívül tűzoltók és mentősök is lesznek a helyszínen.

A Puerta del Sol metrómegállóját este kilenc és hajnali fél egy között lezárják, hogy a tér kizárólag az ellenőrzött útvonalon legyen megközelíthető.

A biztonsági intézkedéseket szerda este vezetik be mintegy főpróbaként. Csütörtökön napközben feloldják, majd este ismét életbe léptetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.