Orosz vadászgép

Felnyitották a lelőtt Szu-24-es vadászbombázó feketedobozát

Az eseményt a közelből, videoláncon keresztül figyelemmel kísérhették brit, kínai és indiai diplomaták, valamint újságírók is, és az orosz televízió is élőben közvetítette azt.

2015.12.18 13:07MTI

Moszkvában brit és kínai szakértők jelenlétében felnyitották pénteken a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó feketedobozát, az eseményt a közelből, videoláncon keresztül figyelemmel kísérhették brit, kínai és indiai diplomaták, valamint újságírók is, és az orosz televízió is élőben közvetítette azt.

Szergej Bajnyetov, az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának helyettes vezetője elmondta, hogy a feketedoboz kivizsgálásának első szakasza a tárolóeszköz műszaki állapotának megállapításával befejeződött. A következő lépés a memóriamodul szétszerelése - tette hozzá.

Bajnyetov szerint a korábbi tapasztalatok alapján, szerencsés esetben másfél óra alatt kinyerik a feketedobozból a benne rejlő információkat. Elmondta, hogy a feketedobozt nem érte tűz, így nem lett kitéve hőterhelésnek, ami jelentősen megkönnyíti a szakemberek számára a benne rejlő információk dekódolását.

Andrej Szemjonov, a repülésbiztonsági szolgálat vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy a memóriamodul megsérült, nyolc mikrochipből három eltört, és így elveszhetett a bennük lévő repülési információ. A repülésbiztonsági szolgálat helyettes vezetője a sajtó előtt nyitott eseményen hangsúlyozta, ritka dolog, hogy újságírók betekintést nyerhetnek egy feketedoboz felnyitásába.

A novemberben lelőtt orosz vadászgép incidensének körülményeit vizsgáló testülethez amerikai, brit és kínai szakértők is csatlakoztak. A kinyert információk elemzéséhez és feldolgozásához szombaton látnak hozzá a szakemberek, az eredményeket pedig december 21-én teszik közzé - mondta Bajnyetov.

Szergej Dronov, az orosz légierő parancsnokhelyettese azt közölte újságírókkal pénteken, hogy Moszkva 14 országot kért fel, küldjenek szakértőket a feketedoboz vizsgálatára, de végül csak amerikai, brit és kínai szakértők vesznek részt az adatok vizsgálatában.

A török légierő F-16-os vadászgépe november 24-én lőtte le az orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai határ térségében. Ankara arra hivatkozik, hogy az orosz gép megsértette Törökország légterét. Moszkva azt állítja, hogy a gép Szíria felett repült. A gépet ért találat után mindkét pilóta katapultált Szíria légterében, de egyiküket a lázadók agyonlőtték. Moszkva cáfolja, hogy a harci repülő berepült volna a török légtérbe.

Az eset nyomán mélypontra kerültek a török-orosz kapcsolatok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.