Illegális bevándorlás

Újabb rekord - 2015 közepéig 20,2 millióan kényszerültek elhagyni hazájukat

1992 óta nem lépte át a földönfutóvá vált emberek száma a 20 milliót.

2015.12.18 12:53MTI

Újabb rekordot dönthet idén a menekültek száma, 2015 közepéig 20,2 millióan kényszerültek elhagyni hazájukat - derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) pénteken közzétett féléves jelentéséből.

A dokumentumból kiderül, hogy 1992 óta nem lépte át a földönfutóvá vált emberek száma a 20 milliót. A legtöbb új menekült, több mint 930 ezer, Jement kényszerült elhagyni az ott kirobbant fegyveres konfliktus miatt. Összességében viszont továbbra is szíriai a legtöbb menekült; az évek alatt több mint négymillióan hagyták el az országot, 7,6 millióan pedig az országon belül kerestek menedéket.

A jelentés tanúsága szerint 2,5 millióan várnak menedékkérelmük elbírálására, a legtöbb ilyen beadvány Németországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban érkezett a menekültügyi hivatalokhoz. Sokan kényszerültek elhagyni otthonukat még Ukrajnában, Szomáliában, Dél-Szudánban. De Burundiban, a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Irakban is nőtt a földönfutóvá vált emberek száma.

Emellett többen lettek az úgynevezett belső menekültek is, azok, akiknek el kellett ugyan hagyniuk otthonukat, de saját hazájukban maradtak. Az ő számuk kétmillióval 34 millióra nőtt. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy ez csak azokat a belső menekülteket vették számba, akiket az ENSZ támogat. A számok alapján valószínű, hogy 2015 lesz az első olyan esztendő, amikor a menekültek száma világszerte átlépi a hatvanmilliót. A 2015-ös év végleges adatait azonban csak a jövő év közepén teszi majd közzé az UNHCR. Tavaly év végén 59,4 millió menekült volt világszerte.

"Korunkat menekülés és kitaszítottság jellemzi" - fogalmazott António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, figyelmeztetve egyúttal: minden eddiginél nagyobb toleranciára, együttérzésre és szolidaritásra van szükség azok iránt, akik mindenüket elveszítették.

A jelentés emlékeztet, hogy a menedékkérők többségének a konfliktuszónákkal szomszédos fejlődő országok adnak otthont, s figyelmeztet, hogy egyre érezhetőbb a menedékkérőkkel szembeni ellenérzés és a kérdés átpolitizálódása.

A dokumentum kitér arra, hogy három évtizedes mélypontra csökkent az úgynevezett önkéntes hazatérések száma. Az év közepéig 84 ezer ember gondolta úgy, hogy hazája immár elég biztonságos a visszatéréshez, míg tavaly ugyanebben az időszakban 107 ezer fő látta így.

"Rengeteg menekült fogja száműzetésben tölteni a következő éveket" - állapítja meg az UNHCR jelentése, hozzátéve, hogy aki ma menekülni kényszerül, annak kevesebb esélye van a biztonságos hazatérésre, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.