Afganisztán

Két tonna robbanóanyagot foglaltak le Kabulban

Húsz zsák ammónium-nitrátról van szó, amelyet a szomszédos Pakisztánból küldött Afganisztánba a tálibokkal szövetséges Hakkani-hálózat nevű lázadószervezet.

2015.12.17 10:47MTI

Több tucat merénylethez elegendő, összesen két tonna robbanóanyagot foglaltak le és semmisítettek meg Kabulban - közölték szerdán az afgán hatóságok.

A titkosszolgálatok tájékoztatása szerint húsz zsák ammónium-nitrátról van szó, amelyet a szomszédos Pakisztánból küldött Afganisztánba a tálibokkal szövetséges Hakkani-hálózat nevű lázadószervezet. A robbanószert hétfőn találták meg, két nappal az után, hogy szélsőségesek támadást hajtottak végre a kabuli spanyol nagykövetségnél.

Egy neve mellőzését kérő afgán forrás úgy értékelte, hogy a megsemmisített robbanóanyagból 4-5 nagy erejű, autóba rejtett pokolgép, vagy akár több száz kisebb bomba is készülhetett volna.

A tálibokkal szövetséges, szélsőséges Hakkani-hálózatnak köze volt az elmúlt évek legtöbb halálos áldozatot követelő afganisztáni merényleteihez. A hatalomból 2001-ben eltávolított tálibok pedig az elmúlt hónapokban egyre több támadást követtek el afgán kormányzati és külföldi célpontok ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.