Szakértők aggódnak

Francia választások: komolyan kell venni a Nemzeti Frontot

Úgy tűnik, hogy az eddig kétosztatú politikai rendszer háromosztatúvá válik Franciaországban.

2015.12.14 10:11MTI

Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint a franciaországi regionális választások rámutattak arra, hogy komolyan kell venni a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontot. A szakértő az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a jobboldali ellenzéki Nemzeti Front megerősödését azzal magyarázta, hogy a franciák kiábrándultak az eddigi politikai rendszerből, az elmúlt 10-15 év problémáinak - úgy mint a munkanélküliség, a társadalmi feszültségek - nem megfelelő kezelése most "visszaüt". A Nemzeti Front szavazóinak például negyven százaléka mondta azt, hogy a munkanélküliség és a gazdasági problémák motiválják abban, hogy a pártra szavazzon.

Hozzátette, úgy tűnik, hogy az eddig kétosztatú politikai rendszer háromosztatúvá válik Franciaországban.

Annak az oka, hogy a Nemzeti Frontnak mégsem sikerült egyetlen régióban sem győznie, többek között az lehet, hogy Le Pen pártjának nem voltak tartalék szavazói, a támogatók nagy részét már mozgósították az első fordulóban. Ezzel szemben a másik két pártra szavazók vasárnap nagyobb arányban vettek részt a választásokon - mondta.

Franciaországban vasárnap tartották a regionális választások második fordulóját, amelyen - a közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint - a Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett Köztársaságiak 5-9 régióban, a kormányzó szocialisták pedig 3-6 régióban végezhettek az élen. E két párt mögött a Nemzeti Front a harmadik helyre szorult vissza, annak ellenére, hogy az első fordulóban a 13 régióból hatban végzett az élen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.